Antena 3 CNN Externe Rusia s-a deconectat temporar de la internetul global pentru a-și testa propria rețea de ”internet suveran rus”

Rusia s-a deconectat temporar de la internetul global pentru a-și testa propria rețea de ”internet suveran rus”

Rusia vrea să vadă dacă poate să fie independentă de rețelele mondiale de internet, iar ultimul experiment de acest gen se pare că a fost unul reușit.

Rusia s-a deconectat temporar de la internetul global pentru a-și testa propria rețea de ”internet suveran rus”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    22 Iul 2021   •   17:46

Noul test, desfășurat între 15 iunie-15 iulie, a „testat capabilitățile de deconectare fizică a secțiunii ruse a internetului”, și a vrut să arate dacă „RuNet” - serviciul de internet al Rusiei - ar putea fi operațional în caz de perturbări externe, blocaje și alte amenințări. 

Rezultatele finale ale testării „internetului suveran” au fost amânate de pandemia de coronavirus, dar ar urma să fie publicate până la sfârșitul lunii august, relatează site-ul televiziunii de știri RVBC.

Testul, la care participă operatorul de telecomunicații al statului, Rostelecom, cei patru mari operatori de telefonie mobilă din țară și proprietarul celei mai mari rețele de fibră optică din lume, ar urma să fie repetat anual, potrivit unei legi semnate de președintele Vladimir Putin în 2019.

Doar anul trecut a fost amânat din cauza crizei COVID-19. 

„Deși rezultatul testării nu a fost încă evaluat oficial, datele preliminare arată că a fost un succes”, a afirmat o altă sursă anonimă pentru RBC.

Furnizorul de telecomunicații administrat de stat Rostelecom, cei patru mari furnizori de telefoane mobile din Rusia și proprietarul celei mai mari rețele din lume de cabluri optice din fibră, ar fi participat la testele de izolare a internetului.

RBC a raportat că testele nu ar provoca perturbări utilizatorilor obișnuiți de internet.

În pofida amenințărilor venite de la Moscova în acest sens, experții și-au exprimat dubiile cu privire la capacitatea Rusiei de a se deconecta cu succes de la internetul global.

 

×
Subiecte în articol: internet retea experiment
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close