Antena 3 CNN Externe Şapte creştini egipteni au fost condamnaţi la moarte pentru că au participat la realizarea unui film anti-islam

Şapte creştini egipteni au fost condamnaţi la moarte pentru că au participat la realizarea unui film anti-islam

Şapte creştini egipteni au fost condamnaţi la moarte pentru că au participat la realizarea unui film anti-islam
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    28 Noi 2012   •   17:02

Şapte creştini egipteni care au participat la realizarea unui film anti-islam au fost condamnaţi la moarte de un tribunal din Cairo, care i-a judecat în lipsă.

Producţia cu pricina, intitulată "Inocenţa musulmanilor", a devenit cunoscută după ce un fragment a fost postat pe internet în luna septembrie, ceea ce a dat naştere la mai multe proteste în lumea islamică.

„Cele şapte persoane acuzate au fost condamnate pentru insultarea religiei islamice prin participarea la producerea şi distribuirea unui film care jigneşte islamul şi pe Profetul său”, a spus judecătorul Saif al-Nasr Soliman, citat de Reuters.

Filmul cu buget redus "Inocenţa musulmanilor" a fost produs în California şi l-a denigrat pe profetul Mahomed, prezentat ca fiind un bătăuş cu practici deviante. 

După difuzarea sa, în mai multe locuri din lumea musulmană au izbucnit numeroase proteste anti-americane, care s-au soldat cu atacuri împotriva ambasadelor Statelor Unite şi chiar cu moartea unui diplomat american.

În urma acestor proteste, peste 30 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Printre persoanele condamnate se numără şi Nakoula Bassely Nakoula, un american cu origini egiptene, considerat a fi omul care a realizat filmul.

În prezent, Nakoula ispăşeşte o pedeapsă de un an de închisoare în Los Angeles, unde a fost condamnat pentru încălcarea condiţiilor eliberării condiţionate.

Biserica Ortodoxă din Egipt a evitat să comenteze sentinţa de miercuri: „Noi am denunţat filmul, cu care nu avem nimic de-a face. În ceea ce priveşte acest caz, Biserica nu comentează deciziile unui tribunal”.

Creştinii reprezintă aproximativ 10% din populaţia Egiptului (83 de milioane), mulţi dintre ei plângându-se de discriminarea la care sunt supuşi.


×
Subiecte în articol: Egipt proces condamnare la moarte sentinta
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close