Antena 3 CNN Externe Scandal în Franța după înmormântarea lui Nahel: donațiile pentru polițistul care l-a ucis pe tânăr au ajuns la o sumă uriașă

Scandal în Franța după înmormântarea lui Nahel: donațiile pentru polițistul care l-a ucis pe tânăr au ajuns la o sumă uriașă

O strângere de fonduri pentru polițistul francez pus sub acuzare pentru că l-a ucis la un control în trafic pe un tânăr cu origini nord-africane a atras o sumă uriașă.

Scandal în Franța după înmormântarea lui Nahel: donațiile pentru polițistul care l-a ucis pe tânăr au ajuns la o sumă uriașă
Sursa foto: hepta
de Cristi Popovici    |    Adrian Iclozan    |    03 Iul 2023   •   14:54

Până luni dimineața, strângerea de fonduri inițiată de comentatorul mass-media de extremă dreapta Jean Messiha ajunsese la peste 850.000 de euro.

Acțiunea, derulată prin intermediul site-ului gofundme.com, a determinat aproape 40.000 de persoane să contribuie cu sume până la 3.000 de euro.

Ziarul Le Monde notează că valoarea totală a banilor donați în sprijinul polițistului o depășește net pe cea colectată la strângerea de fonduri pentru ajutorarea familiei lui Nahel.

Uciderea acestuia a aruncat Franța într-un val de haos și violențe, în care mii de protestatari, în special din cartierele sărace ale orașelor, au incendiat mașini și clădiri și s-au ciocnit, noapte de noapte, în ultima săptămână, cu poliția.

Citește și: Protestatarii din Franța au atacat și incendiat locuința unui primar din suburbia Parisului

Nahel a fost înmormântat la finele săptămânii trecute.

Bunica tânărului a declarat că este "devastată" de sprijinul manifestat pentru polițist și reflectat în valoarea fondurilor strânse.

"El i-a luat viața nepotului meu. Acest om trebuie să plătească, la fel ca toată lumea. Am încredere în sistemul de justiție", a spus femeia, care a făcut anterior un apel la calm, adresat celor care au provocat distrugeri în ultimele zile.

Mai mulți politicieni din partidul de guvernământ al președintelui Emmanuel Macron, dar și din stânga spectrului politic au condamnat colecta pentru ofițerul de poliție pus sub acuzare.

Le Monde notează că inițiatorul Jean Messiha este un apropiat al politicianului anti-islam Eric Zemmour.

Politician din partidul lui Macron: "Inițiatorul strângerii de fonduri se joacă cu focul!"

"Jean Messiha se joacă cu focul", a postat pe Twitter Eric Bothorel, deputat al partidului de guvernământ. El a calificat colecta drept "indecentă și scandaloasă".

Șeful Partidului Socialist francez, Olivier Faure, s-a adresat cu un mesaj către platforma gofundme, avertizând că aceasta facilitează o strângere de fonduri "rușinoasă".

Mathilde Panot, de la partidul de extremă-stânga La France Insoumise (Franța nesupusă), a arătat că o colectă pentru un fost boxer care a lovit mai mulți polițiști în timpul demonstrațiilor "Vestelor galbene" din 2019 a fost închisă rapid de autorități.

"Uciderea unui tânăr nord-african în Franța, în 2023, vă poate aduce o mulțime de bani", a ironizat ea.

Ofițerul de poliție care ar urma să beneficieze de banii strânși a fost numit în presa franceză drept Florian M.

Un martor spune că Nahel a fost lovit cu pistolul de polițiști, înainte de a fi ucis

El a fost acuzat de ucidere voluntară din culpă, după ce l-a împușcat mortal, de la mică distanță, pe tânărul nord-african, în timp ce mașina acestuia se pusese în mișcare.

Într-o înregistrare video a incidentului, se vede cum polițistul și un coleg au oprit automobilul de culoare galbenă Mercedes pe care Nahel îl conducea fără permis, marți dimineață, în suburbia Nanterre din vestul Parisului.

Un martor aflat în vehicul la momentul incidentului a declarat presei că ofițerii de poliție l-au lovit pe Nahel cu patul pistolului înainte de a trage focul fatal.

Foto: pompieri intervenind pentru stingerea incendiilor declanșate de participanții la protestele declanșate de uciderea lui Nahel, Charenton, periferia Parisului, 1 iulie 2023

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close