Antena 3 CNN Externe Se răzbună piraţii? Somalezii au atacat avionul unui parlamentar american la Mogadishu

Se răzbună piraţii? Somalezii au atacat avionul unui parlamentar american la Mogadishu

Se răzbună piraţii? Somalezii au atacat avionul unui parlamentar american la Mogadishu
Sursa foto: pirati somalezi
14 Apr 2009   •   10:46

Islamiştii din Somalia au deschis focul asupra avionului unui parlamentar american, la o zi după ce marina americană a eliberat un căpitan de vas, ostatic al piraţilor din zonă. Şeful piraţilor a promis să se răzbune pentru operaţiunea în care au pierit trei din oamenii săi. Mai mulţi marinari străini, între care şi români, rămân în mâinile piraţilor, împreună cu vasele lor.

Căpitanul Richard Phillips era reţinut, de cinci zile, pe o barcă de salvare în derivă pe apele oceanului. El a fost eliberat duminică, după ce trei dintre piraţii care-l păzeau au fost eliminaţi de trăgătorii de elită ai marinei americane.

Un al patrulea pirat a fost luat prizonier şi ar putea fi judecat în Statele Unite. Preşedintele Obama, care a dat ordinul final de atac, a promis o luptă necruţătoare împotriva piraţilor.

?Vom continua să colaborăm cu partenerii noştri pentru a preveni viitoarele atacuri. Trebuie să fim mereu pregătiţi ca să le facem faţă atunci când au loc. Şi trebuie să facem totul ca aceia care comit acte de piraterie să fie traşi la răspundere pentru crimele lor? a spus Obama.

Răpitorii căpitanului erau adolescenţi de 17 - 19 ani, şi aveau armament greu. Intervenţia grupului de comando l-a făcut pe şeful lor să ameninţe că se va răzbuna pe toţi americanii care ajung în zonă. Luni, avionul unui congresman american a fost ţinta unui tir de mortiere pe aeroportul capitalei somaleze, Mogadishu. Trei civili somalezi au fost ucişi şi peste 20 răniţi, dar avionul nu a fost atins.

Atacul a fost revendicat de un lider islamist local care nu l-a prezentat, totuşi, ca o răzbunare pentru intervenţia marinei americane. Deşi ţările NATO şi China au trimis importante forţe navale în apele somaleze, piraţii şi-au intensificat, în ultimul timp, atacurile. Sâmbătă a fost capturat un remorcher italian cu un echipaj de 16 marinari, între care cinci români.
În replică, militarii americani propun înarmarea echipajelor de pe navele comerciale, dar experţii consideră că aceasta nu ar duce decât la creşterea violenţei. Pentagonul a recunoscut că ?nu există o soluţie pur militară? la problema pirateriei din Somalia, ţară cuprinsă de anarhie de aproape două decenii.

Antena 3

×
Subiecte în articol: pirati somalezi razbunare
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close