Antena 3 CNN Externe Secretarul General al NATO vorbește de problemele cu armamentul trimis în Ucraina de țările Alianței

Secretarul General al NATO vorbește de problemele cu armamentul trimis în Ucraina de țările Alianței

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut, joi, "provocarea logistică" pe care o presupune mentenanța armamentului trimis de aliați în Ucraina.

Secretarul General al NATO vorbește de problemele cu armamentul trimis în Ucraina de țările Alianței
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Dec 2022   •   12:56

Aflat la forumul pentru securitate de la Berlin, Stoltenberg (foto) a subliniat că armele cu care țările NATO sprijină Ucraina "au nevoie de muniție şi de piese de schimb".

El a insistat că NATO nu face parte din conflict, ci ajută Ucraina să se apere în fața unei agresiuni menite să-i știrbească integritatea teritorială.

Șeful NATO a reiterat că "nu va fi pace dacă agresorul câștigă".

Jens Stoltenberg a vorbit despre "fragmentarea" industriei europene de armament, pe care a calificat-o drept una dintre provocările cu care se confruntă membrii europeni ai NATO. 

Stoltenberg: "80% din cheltuielile militare ale NATO sunt susținute din afara UE"

El le-a mulțumit statelor europene pentru creșterea bugetului pentru apărare, dar a amintit că "80% din totalitatea cheltuielilor (militare ale NATO) provin de la aliați din afara UE".

Șeful NATO a abordat și relația statelor Alianței cu națiuni cu regimuri autoritare, precum Rusia și China.

Stoltenberg a menționat dependența de gazul rusesc și a avertizat că există o altă dependență, de "materiile prime critice" care provin din China.

În acest context, el le-a cerut aliaților să nu țină cont doar de rațiuni de tip economic atunci când evaluează acorduri comerciale cu China.

Răspunsul ministrului ucrainean de Externe pentru șeful NATO, care a cerut Kievului "să câștige războiul" pentru a intra în Alianță

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a răspuns, miercuri, Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, care a afirmat că Ucraina trebuie să adere la Alianță "pas cu pas, iar primul pas este să câștige războiul" declanșat de Rusia.

"O să câștigam acest război, cu ajutorul aliaților, o să ajungem membri NATO, dar asta nu înseamnă că nimic nu ar trebui să se întâmple de acum până devenim membri. Asta nu se întâmplă peste noapte.

De aceea, vorbesc despre nevoia de a lansa o discuție despre cum se va gestiona această aplicare a Ucrainei.

Este un anumit proces și nu trebuie să stăm cu mâinile jos și să nu facem nimic până câștigam războiul", a spus Kuleba la Ministeriala NATO desfășurată la București.

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg NATO armament Ucraina
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close