Antena 3 CNN Externe Secretul din spatele succesului Israelului. "Domul de Fier" care face din această ţară o adevărată fortăreaţă

Secretul din spatele succesului Israelului. "Domul de Fier" care face din această ţară o adevărată fortăreaţă

Secretul din spatele succesului Israelului. "Domul de Fier" care face din această ţară o adevărată fortăreaţă
de O.P.    |    20 Noi 2012   •   12:07

Lupta sângeroasă dintre Israel şi extremiştii Hamas a generat reacţii puternice în întreaga lume. Pe de o parte se află cei care susţin încetarea bombardamentelor, pe de cealaltă parte se găsesc cei care susţin continuarea atacurilor.



Pentru că Israelul a fost mereu în centrul luptelor pentru putere din zonă (vezi războiul cu Libanul, încheiat în 2006) şi pentru că s-a săturat de pagubele uriaşe, s-a apucat să construiască Domul de Fier, platforma antirachetă care protejează în prezent ţara.

Sistemul antirachetă a fost dezvoltat de Haifa, dar s-a bazat pe proiectul Spyder, o companie care este cunoscută în întreaga lume pentru sistemele anti-rachetă pe care le-a creat.



Domul de Fier este compus din trei părţi distincte, şi tocmai această aparentă divizare oferă puterea şi succesul sistemului de apărare.

În 2010, chiar Administraţia Obama a oferit o sumă de 200 de milioane de dolari pentru ca acest proiect să fie construit cât mai repede.

În luna martie a acestui an, oficialităţile israeliene au anunţat că Domul de Fier a interceptat 90% din rachetele care au fost trimise pe teritoriul ţării din Fâşia Gaza.



Imediat după ce anunţ a fost făcut, Administraţia Obama a mai eliberat un fond de 680 de milioane de dolari pentru terminarea lucrărilor Domului de Fier.



×
Subiecte în articol: sistem antiracheta
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close