Antena 3 CNN Externe Sediul Guvernului din Hong Kong, evacuat prin forţă după ce manifestanţi acuzaţi de nesupunere civică au pătruns în clădire

Sediul Guvernului din Hong Kong, evacuat prin forţă după ce manifestanţi acuzaţi de nesupunere civică au pătruns în clădire

Sediul Guvernului din Hong Kong, evacuat prin forţă după ce manifestanţi acuzaţi de nesupunere civică au pătruns în clădire
Sursa foto: Foto: newsweek.com
27 Sep 2014   •   17:25

Poliţia a evacuat, sâmbătă, circa 50 de manifestanţi care ocupau sediul Guvernului din Hong Kong încă de vineri, pentru a protesta faţă de decizia Beijingului de a impune limite sufragiului universal, scrie AFP.
   
Poliţia a anunţat că a arestat 61 de manifestanţi, între care mai mulţi adolescenţi, în timpul ocupării Guvernului, care a fost momentul culminant al unei săptămâni de campanie de nesupunere civică în fosta colonie britanică trecută sub tutelă chineză.
   
Până la 2.000 de manifestanţi se aflau în exteriorul complexului unde erau poziţionaţi poliţişti echipaţi cu căşti şi scuturi. Mulţimea a scandat împotriva poliţiştilor care au scos din clădire cei aproximativ 50 de manifestanţi, deseori trăgând de ei fără menajamente.
   
"Poliţia ar trebui să prindă hoţi, nu studenţi", scanda mulţimea, în timp ce aceştia sunt vârful de lance al campaniei de nesupunere civilă din Hong Kong, lansată luni.

Imaginile televizate au arătat arestarea liderului studenţilor Joshua Wong, în vârstă de doar 17 ani.
   
Într-un comunicat, autorităţile din Hong Kong şi-au "exprimat regretul" că protestatarii au pătruns în clădire, adăugând că au fost răniţi manifestanţi şi poliţişti, fără alte precizări.
   
Cu o zi înainte, circa 150 de manifestanţi au reuşit să intre în complexul guvernamental, mulţi dintre ei prin escaladarea gardului, în timp ce alţii au strigat "Deschideţi porţile", potrivit martorilor oculari.
   
În total, o mie de persoane au participat la manifestaţii în noaptea de vineri spre sâmbătă. Anterior, mulţimea a depăşit 2.000 de persoane, când liceenii li s-au alăturat studenţilor.
   
"Ne este indiferent dacă vom fi răniţi, ne este indiferent dacă vom fi arestaţi, ceea ce vrem este să obţinem o democraţie reală", a declarat un manifestant, Wong Kai-keung, aflat în primul rând al protestatarilor.
   
China a anunţat în august că viitorul executiv local va fi ales prin sufragiu universal începând din 2017, dar doar doi sau trei candidaţi, selecţionaţi de un comitet de nominalizare, vor putea să se prezinte la scrutin. Lansată luni, campania de nesupunere civică a reunit circa 13.000 de studenţi într-un campus din nordul Hong Kong, potrivit organizatorilor.
   
În iulie, 500.000 de manifestanţi au defilat pe străzi pentru a protesta faţă de controlul tot mai mare al Beijingului asupra vieţii din Hong Kong.

×
Subiecte în articol: China
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close