Antena 3 CNN Externe Seismul devastator, produs în 2008 în China, ar fi putut fi provocat de om

Seismul devastator, produs în 2008 în China, ar fi putut fi provocat de om

Seismul devastator, produs în 2008 în China, ar fi putut fi provocat de om
Sursa foto: China
06 Feb 2009   •   23:07

La aproape nouă luni de la cutremurul devastator, care s-a soldat cu moartea a peste 80.000 de oameni în provincia chineză Sichuan, mai mulţi oameni de ştiinţă sugerează că seismul ar fi putut fi provocat existenţa de unui baraj de acumulare, construit în apropiere de falia seismică.
Un cercetător de la Columbia University este de părere că seismul ar fi putut fi provocat de cele peste 320 de milioane de tone de apă, acumulate în barajul Zipingpu, care este construit la o distanţă de aproximativ un kilometru de o binecunoscută falie seismică. Concluziile cercetărilor sale, prezentate în luna decembrie la Uniunea Americană de Geofizică, coincid cu descoperirile geofizicienilor chinezi, care confirmă faptul că barajul a provocat modificări semnificative în zonă, din punct de vedere seismic.
?Nu spun că seismul nu s-ar fi produs dacă nu ar fi fost construit barajul?, spune Fan Xiao, inginer şef la Biroul de Geologie şi Minerale din Sichuan. ?Totuşi, este posibil ca existenţa barajului să fi modificat intensitatea sau momentul producerii acestuia?, explică el.
Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă consideră că un cutremur ar fi putut fi provocat de un baraj de acumulare. O situaţie similară, dar la scară mult redusă, s-a petrecut în India, în anul 1967, când un seism cu o magnitudine de 6,4, care s-a soldat cu 180 de morţi, se presupune că s-ar fi produs din pricina apropierii de barajul Konya.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: seism China cutremur
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close