Antena 3 CNN Externe Sfaturi de la ANPC: Cum să călătoreşti fără probleme de Crăciun?

Sfaturi de la ANPC: Cum să călătoreşti fără probleme de Crăciun?

Sfaturi de la ANPC: Cum să călătoreşti fără probleme de Crăciun?
Sursa foto: Sfaturi pentru calatorie de la Comisia Europeana
22 Dec 2009   •   16:17
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă persoanelor care vor să călătorească de Crăciun să aibă grijă la detalii, pentru ca voiajul să fie lipsit de neplăceri, conform unui comunicat remis de Autoritate către instituţia noastră. Antena3.ro vă prezintă mai jos cele 12 recomandări de la ANPC, pentru călătoriile de Crăciun.

Comisia Europeana, prin intermediul Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor propune clienţilor 12 recomandări care ar trebui să le garanteze o călătorie sigură şi fără probleme de Crăciun.

Astfel, în cazul în care călătoriţi cu avionul şi dacă personalul vă refuză îmbarcarea sau vă anulează zborul fără să vă informeze ori acesta are o întârziere mai mare de cinci ore, puteţi solicita rambursarea biletului sau un zbor pe o rută alternativă. De asemenea, în cazul anulării sau a unei întârzieri mai mari de 3 ore, aveţi dreptul la asistenţă şi, în unele cazuri, la o compensaţie bănească. Apoi, dacă are loc un incident, compania este obligată să vă informeze pe loc cu privire la drepturile dumneavoastră.

ANPC mai recomandă ca, în cazul în care bagajele dumneavoastră sunt pierdute sau deteriorate, să vă cereţi dreptul la o despagubire de până la 1223 de euro.

Când faceţi rezervarea online a biletelor de zbor, nu uitaţi că preţul final trebuie să fie clar indicat pe prima pagină, iar când faceţi înregistrarea la aeroport (check-in ? n.a.), Autoritatea recomandă să luaţi doar cantităţi mici de lichide în bagajul de mână, precum recipiente de maxim 100 de mililitri, aspect valabil şi pentru creme, pulberi şi spumă. Apoi, cantitatea de lichid acceptată de aeroport pentru o persoană nu poate depăşi un litru.

Un alt sfat pentru se referă la călătoria cu avionul în afara Europei. În acest caz, înainte de cumpărarea biletului, Comisia Europeană recomandă consumatorilor să verifice lista neagră a companiilor aeriene interzise în Uniunea Europeană.

Recomandări de la ANPC şi pentru persoanele cu dizabilităţi

În acelaşi timp, dacă sunteţi un pasager cu handicap sau cu mobilitate redusădacă vă decideţi să călătoriţi transfrontalier cu avionul sau cu trenul în interiorul Uniunii Europene, vi se va acorda accesul în conditii nediscriminatorii. Atunci când călătoriţi cu avionul aveţi dreptul la asistenţă gratuită înainte, în timpul zboului, precum şi după terminarea acestuia. În cazul călătoriei cu trenul, aveţi dreptul la aceeaşi asistenţă gratuită, în gară şi în timpul voiajului. Iar dacă aveţi nevoie de asistenţă, ANPC remcomandă să vă informaţi operatorul de transport cu cel puţin 48 de ore în avans.

În cazul călătoriilor transfrontaliere pe calea ferată în interiorul Uniunii Europene, în cazul anulării sau întârzierii la plecare sau la sosire cu mai mult de o oră, aveţi dreptul la rambursare sau la alegerea unei rute alternative, precum şi la compensare şi asistenţă. Beneficiaţi, de asemenea, de informaţii exacte înainte şi în timpul călătoriei.

Dacă bagajele sunt deteriorate în timpul călătoriei pe calea ferată în interiorul UE, consumatorul primeşte o despăgubire de până la aproape 1500 de euro

Legat de bagaje, dacă acestea sunt deteriorate în timpul călătoriei transfrontaliere pe calea ferată, în interiorul Uniunii Europene, aveţi dreptul la o despăgubire de până la 1300 de euro, iar dacă au loc accidente în timpul călătoriei, sunteţi îndreptăţiţi să primiţi în avans, adică înainte de finalizarea anchetei, compensaţii pentru dumneavoastră sau pentru familie.

De asemenea, dacă nu sunteţi mulţumit de călătoria transfrontalieră pe calea ferată, în interiorul Uniunii Europene, trebuie să ştiţi că fiecare companie de căi ferate este obligată să vă comunice datele de contact ale departamentului de soluţionare a reclamaţiilor, iar acesta va răspune la plângerea dumneavoastră în termen de o lună.

Apoi, când cumpăraţi un pachet de servicii turistice, asiguraţi-vă că atât preţul, cât şi toate informaţiile relevante sunt clar indicate şi ţineţi cont de faptul că unul din patru accidente rutiere poate fi atribuit consumului excesiv de alcool sau de droguri. ANPC mai recomandă consumatoril să nu conducă dacă se află sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
Nouă metodă de înșelătorie în România în numele ministrului Energiei
x close