Antena 3 CNN Externe Orașul Shangai, cu 26 de milioane de locuitori, a intrat în carantină

Orașul Shangai, cu 26 de milioane de locuitori, a intrat în carantină

Cel mai populat oraș din China a anunțat că va intra în carantină în două etape în vederea testării populației pentru COVID-19, pe parcursul a nouă zile.

Orașul Shangai, cu 26 de milioane de locuitori, a intrat în carantină
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    29 Mar 2022   •   12:04

Locuitorii nu au voie să-și părăsească lucuințele, cu excepția cazului în care sunt testați, deoarece numărul de noi cazuri zilnice a depășit 4.400.

Centrul financiar din Shanghai, care găzduiește 26 de milioane de locuitori, se află în a doua zi de izolare impusă de autorități.

În timp ce numărul de cazuri din Shanghai rămâne modest în raport cu standardele globale - un record de 4.381 de cazuri asimptomatice și 96 de cazuri simptomatice pentru luni - orașul a devenit un teren de testare pentru strategia „zero-COVID” a Chinei, deoarece încearcă să țină sub control varianta extrem de infecțioasă Omicron.

Autorităţile au spus că vor împărţi Shanghai-ul în două pentru această testare, folosindu-se ca referinţă râul Huangpu, care trece prin oraş.

Districtele din estul râului şi unele din vestul acestuia vor fi închise pentru testarea locuitorilor între 28 martie şi 1 aprilie.

Locuitorii de la est de Huangpu au fost închiși luni în ansamblurile lor de locuințe. Cu toate acestea, marți, trei locuitori au declarat că li s-a spus că nu mai au voie să-și părăsească domiciliile, potrivit Reuters.

„Copiii încă făceau picnicuri ieri și se distrau”, a spus unul dintre ei.

Wu Qianyu, un oficial al comisiei municipale de sănătate, a declarat într-un briefing că a fost făcută o „cerere clară” locuitorilor să nu-și părăsească apartamentele, nici chiar să scoată animalele de companie la plimbare sau să arunce gunoiul, în timpul primei etape de testare. 

Ea a spus că 8,26 milioane de teste au fost efectuate luni de până la 17.000  în cartierele închise ale orașului.

Au existat semne tot mai mari de frustrare pe rețelele sociale din China și zeci de rezidenți s-au înghesuit pe platforma Weibo pentru a căuta ajutor pentru rude, unii având dificultăți să acceseze serviciile medicale.

Deși China își menține planul de eliminare al focarului, experții de peste mări rămân sceptici cu privire la eficacitatea carantinelor în fața unei noi variante extrem de infecțioase.

Autorităţile din Shanghai s-au opus anterior unei blocări ample a oraşului pentru a evita destabilizarea economiei sale şi au optat pentru o abordare mai personalizată, care implică monitorizarea cartierelor unul câte unul.

×
Subiecte în articol: shangai China COVID-19 coronavirus
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close