Antena 3 CNN Externe Sicrie învelite în steaguri americane, britanice și franceze, conduse de mulțime pe străzile unui oraș din Afganistan

Sicrie învelite în steaguri americane, britanice și franceze, conduse de mulțime pe străzile unui oraș din Afganistan

Talibani și localnici susținători ai noului regim din Afganistan au defilat, marți, pe străzile din orașul Khost purtând sicrie acoperite cu steagurile NATO, ale SUA, Marii Britanii și Franței, transmite Reuters.

Sicrie învelite în steaguri americane, britanice și franceze, conduse de mulțime pe străzile unui oraș din Afganistan
de Adrian Iclozan    |    01 Sep 2021   •   11:29

Falsa ceremonie funerară a marcat sfârșitul a 20 de ani de prezență militară internațională în această țară și revenirea la putere a promotorilor liniei dure a Islamului, notează agenția internațională.

Unii dintre participanți purtau arme iar alții fluturau steaguri ale talibanilor, notează Reuters.

"31 august este, oficial, Ziua Libertății în Afganistan. În această zi, forțele americane de ocupație și trupele NATO au părăsit țara", a declarat reprezentantul taliban Qari Saeed Khosti pentru stația TV Zhaman, care a realizat un reportaj de la eveniment.

Imaginile cu "înmormântarea" din Khost au fost larg distribuite pe rețelele sociale, împreună cu cele surprinse la aeroportul din Kabul, ocupat de talibani la scurt timp după plecarea ultimului soldat american, la finele zilei de 30 august.

În multe secvențe filmate la aeroport apar elicoptere și avioane despre care oficialii americani au dat asigurări că au fost dezafectate și că nu vor mai putea zbura vreodată.

Oricum, există informații credibile că nu toată tehnica de luptă lăsată în urmă de SUA a fost scoasă din uz.

Mai multe conturi Twitter au distribuit, luni și marți, scurte secvențe în care apare un elicopter de tip Black Hawk, filmat aparent în Kandahar.

CNN indică mărturia unui jurnalist afgan care a părăsit țara și care susține că pilotul care execută misiunea în orașul controlat de talibani a fost instruit în SUA și în Emiratele Arabe Unite.

Americanii au adus în Afganistan nu doar avioane și elicoptere pe care susțin că le-au dezafectat, ci și o vastă tehnică de luptă terestră, inclusiv blindate și mașini de teren.

O mică parte a înzestrării pe care SUA au asigurat-o defunctei armate guvernamentale afgane înglobează și vehiculele Humvee.

Astfel, conform raportului trimestrial al Inspectorului general pentru reconstrucția Afganistanului, doar în perioada aprilie 2020 - iunie 2021, inclusiv, SUA au livrat autorităților afgane 1,178 de astfel de autovehicule, în valoare de peste 275 de milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: Khost sicrie steaguri SUA NATO
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close