Antena 3 CNN Externe Siropul de tuse, periculos pentru copii. Tratamentele naturiste sunt mai indicate

Siropul de tuse, periculos pentru copii. Tratamentele naturiste sunt mai indicate

Siropul de tuse, periculos pentru copii. Tratamentele naturiste sunt mai indicate
10 Oct 2008   •   03:21

Copiii mai mici de 4 ani nu ar trebui să consume medicamente pentru răceală sau tuse, deoarece pot cauza efecte secundare severe precum halucinaţii sau tulburări de echilibru, au recunoscut recent companiile farmaceutice din SUA care au astfel de produse pe piaţă. Studiile arată că cele mai multe probleme apar la copiii de 2-3 ani.
În SUA, avertismentele privind reacţiile adverse ale siropurilor urmează să fie precizate pe prospect. De altfel, în perioada 1969-2006, la Food and Drug Administration au ajuns 54 de cazuri de decese la copii, care ar fi putut fi cauzate de folosirea unor descongestionante nazale ce conţin ingrediente precum pseudoefedrină, efedrină şi fenilefrină. Acestea pot da stări de agitaţie şi cresc tensiunea. Problemele cauzate de produsele farmaceutice pentru răceală şi tuse trimit anual aproximativ 7.000 de copii la urgenţă cu urticarie, moleşeală şi tulburări de echilibru, potrivit unui studiu realizat în SUA.
De altfel, unele companii farmaceutice din SUA au recunoscut că micuţii sub 4 ani nu ar trebui să consume medicamente pentru răceală şi tuse şi au spus că aceste recomandări se vor găsi şi în prospecte. Riscurile cele mai mari apar la copiii de 2-3 ani.
Chiar şi medicii pediatri români susţin că efedrina, pseudoefedrina şi fenilefrina, care se găsesc în descongestionante, disponibile şi în farmaciile româneşti, sunt substanţe contraindicate copiilor. ?Acestea accelerează bătăile inimii, cresc tensiunea şi dau stări de agitaţie?, afirmă Rodica Nanu, medic pediatru la Clinica Medicover din Bucureşti. Ea recomandă administrarea de paracetamol la copii numai dacă temperatura corpului depăşeşte 39 de grade C, scrie Evenimentul Zilei.
De asemenea, orice sirop din plante conţine benzoat de sodiu, care poate fi cancerigen şi care se găseşte şi în sucuri sau în prăjituri. ?Siropurile antitusive din plante au indicaţie extrem de limitată la copiii sub un an. La această categorie de vârstă, siropurile se folosesc în exces şi de cele mai multe ori nejustificat?, afirmă Alin Stănescu, medic pediatru. În plus, codeina, care se găseşte în medicamente contra tusei, nu se recomandă copiilor sub 7 ani deoarece este un inhibitor al activităţii cerebrale şi poate cauza inclusiv stop respirator, completează Rodica Nanu.
Pentru a fi în siguranţă, specialiştii recomandă pentru copiii sub un an care tuşesc ceaiuri neîndulcite din frunze de pătlagină sau tei. Tot pentru tratarea tusei, mai puteţi folosi o linguriţă de suc din ridiche neagră cu zahăr sau miere. ?Copiii care au temperatură de peste 38 de grade cu 5 trebuie să bea multe lichide, sucuri de fructe, ceaiuri şi să se odihnească. Făceţi-le o frecţie şi duş. Supraîncălzirea locuinţei creşte temperatura corpului şi scade rezistenţa căilor respiratorii. Nu folosiţi caloriferul electric pentru că usucă aerul şi afectează căile respiratorii?, recomandă pediatrul Rodica Nanu. Copiilor mai mici de 2 ani care au febră puteţi să le puneţi în picioare şosete din bumbac umezite cu oţet aromat, iar la cei de peste 2 ani, ciorapii pot fi umeziţi cu alcool.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: SUA Colegiul Medicilor
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close