Antena 3 CNN Externe Situaţie tensionată în Egipt, după ce preşedintele Mohamed Morsi şi-a sporit puterile

Situaţie tensionată în Egipt, după ce preşedintele Mohamed Morsi şi-a sporit puterile

Situaţie tensionată în Egipt, după ce preşedintele Mohamed Morsi şi-a sporit puterile
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.T.    |    23 Noi 2012   •   17:12

Decretul promulgat joi de preşedintele egiptean Mohamed Morsi, prin care acesta şi-a oferit mai multe puteri, a dat naştere unor proteste pro şi contra liderului de la Cairo, în timp ce ONU se teme că drepturile omului sunt în pericol.

Imediat după ce Morsi şi-a sporit prerogativele, printr-o serie de dispoziţii cu valoare constituţională, sute de manifestanţi s-au strâns în centrul capitalei egiptene, arătându-şi astfel susţinerea pentru preşedinte.

„Decizia permite să facem dreptate martirilor şi să-i obligăm pe corupţi să dea socoteală”, a precizat unul dintre suporterii lui Morsi, citat de Mediafax, în timp ce un altul a completat: „Sunt aici pentru a sărbători deciziile preşedintelui. Sunt cu adevărat bucuros. Aceste decizii sunt în favoarea revoluţiei”.

În acelaşi timp, la câţiva kilometri depărtare, s-au înregistrat proteste ale opozanţilor regimului.

„Nu am trecut printr-o revoltă ca să înlocuim un dictator cu altul. Se crede Dumnezeu", a spus unul dintre protestatari.

Odată cu sporirea propriei puteri, Morsi a decis destituirea procurorului general, Abdel Meguid Mahmud, pe care nu reuşise să-l decadă din funcţii luna trecută.

În plus, actualul preşedinte a solicitat „noi anchete şi procese” în cazuri de ucidere a unor manifestanţilor în timpul revoltei din 2011, care înlăturat de la putere regimul lui Hosni Mubarak.

„Declaraţiile constituţionale, deciziile şi legile emise de preşedinte sunt definitive şi nu sunt supuse apelului" în aşteptarea unei noi Constituţii, se arată în anunţul prezidenţial.

Morsi şi-a justificat acţiunile prin nevoia de „apărare a revoluţiei”, dar decizia sa i-a determinat pe opozanţii săi să-l numească „noul faraon” şi să-l compare cu Hosni Mubarak, pe una dintre pancardele protestatarilor din Cairo putându-se citi "Mohamed Morsi Mubarak".

Nici ONU nu a privit cu ochi buni decizia lui Morsi, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, făcând cunoscut acest lucru printr-o declaraţie oficială.

„Suntem foarte îngrijoraţi din cauza posibilelor implicaţii ale acestei declaraţii asupra drepturilor omului şi a statului de drept în Egipt. De asemenea, ne temem că aceasta ar putea conduce la o situaţie foarte volatilă în următoarele zile”, a spus Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al lui Pillay, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Colville a adăugat că biroul lui Navi Pillay ar putea publica o declaraţie completă pe această temă vineri sau sâmbătă.

Mohamed Morsi, fost înalt responsabil al Frăţiei Musulmane, a fost ales preşedinte al Egiptului în luna iunie.


×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close