Antena 3 CNN Externe Spania acordă custodia comună a animalelor de companie în caz de divorț

Spania acordă custodia comună a animalelor de companie în caz de divorț

Un judecător din Spania a acordat custodia comună a unui câine unui cuplu divorțat care a mers în instanță pentru a stabili cu cine ar trebui să locuiască animalul de companie.

Spania acordă custodia comună a animalelor de companie în caz de divorț
Sursa foto: Pexels/Helena Lopes
de Alexandra Ionescu    |    05 Ian 2022   •   17:20

Tribunalul din Madrid a considerat că ambele părți sunt „responsabile în comun” și „co-îngrijitori” ai câinelui Panda.

Un avocat care a adus cazul în instanță a spus că este o decizie „de pionierat”.

Spania elaborează în prezent o nouă legislație, astfel încât animalele să nu mai fie considerate obiecte și să fie recunoscute legal ca ființe vii.

Acest statut ar face mai ușor pentru partener să solicite custodia comună a unui animal de companie după o despărțire.

Dar Lola García, de la firma de avocatură Law & Animals, a adus acest caz în instanță în temeiul Convenției europene pentru protecția animalelor de companie din 1987, pe care Spania a ratificat-o în 2017.

Ea a spus că a fost o „hotărâre de pionierat”, deoarece clientul ei a putut să se declare nu ca „coproprietar” al lui Panda, ci ca „co-responsabil” și ca „co-îngrijitor”.

Contractul de adopție al lui Panda, facturile veterinare și fotografiile în care „cei trei sunt văzuți ca o familie, exact la fel ca și cum ar fi o fotografie de familie cu copii” au fost depuse ca probe, a spus doamna García, potrivit RTVE.

Judecătorul a hotărât că „din probele din proces rezultă o relație afectivă între reclamantă și câine care este demnă de tutelă legală”.

Panda va alterna acum între cei doi parteneri.

Legile privind custodia câinilor din întreaga lume

În Marea Britanie, câinii sunt văzuți legal ca obiecte neînsuflețite asemănătoare mașinilor, caselor sau altor obiecte personale. Cazurile de custodie se reduc la stabilirea cine este singurul proprietar.

În Australia, nu există nicio legislație cu privire la modul în care instanțele ar trebui să navigheze în aranjamentele de locuit pentru animalele de companie după o despărțire.

Franța și-a schimbat legea în 2014, astfel încât animalele de companie erau considerate „ființe vii și simțitoare” mai degrabă decât „bunuri mobile”. Noul statut a însemnat că cuplurile ar putea lupta pentru custodia comună în cazurile de divorț, potrivit BBC.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close