Antena 3 CNN Externe "Dezastru estetic” descoperit după un deceniu de un pictor din Spania

"Dezastru estetic” descoperit după un deceniu de un pictor din Spania

O statuie din exteriorul unei clădiri de pe strada principală istorică a orașului Palencia, Spania, a fost distrusă de un restaurator misterios. "Dezastrul estetic", cum îl numesc locuitorii oraşului, a fost descoperit recent de un pictor care are un atelier, vis-a-vis de clădire.

"Dezastru estetic” descoperit după un deceniu de un pictor din Spania
de Claudia Popovici    |    12 Noi 2020   •   22:46

Clădirea din oraşul spaniol Palencia, comunitatea autonomă Castilia y León, Spania, a fost construită în urmă cu o sută de ani şi renovată acum un deceniu.

Opera distrusă a fost observată săptămâna trecută de un pictor, care are atelierul de pictură vizavi de clădirea în cauză. El a remarcat schimbarea suferită de sculptură şi a publicat pe reţelele de socializare fotografii cu aceasta.

"Este păcat pentru o clădire atât de frumoasă, cu sculpturi şi detalii artistice atât de frumoase”, a spus pictorul în postarea de pe Facebook.

Faţă de sculptura iniţială, care reprezenta o femeie, figura de acum este una diformă, cu ochi asimetric dispuşi şi o gură parcă desenată de un copil, fără vreun fel de expresivitate. 

“Pare un personaj de desene animate”, a scris pictorul în postarea de pe Facebook.

El a mai declarat pentru CNN, că nu înțelege de ce restauratorii amatori cred că pot lua aceste proiecte sau de ce cei responsabili pentru lucrările de artă autorizează lucrarea.

Asociația Profesională a Conservatorilor și Restauratorilor din Spania s-a declarat indignată

„Este o intervenție NON-profesională”, a scris asociaţia pe Twitter.

Locuitorii oraşului consideră că este "un dezastru estetic” care poate deveni reclamă.

Acum, sculptura este cunoscută drept "Ecce Homo” palentin, referire la restaurarea dezastruoasă din 2012 a tabloului omonim dintr-o biserică din localitatea Borja, provincia Zaragoza.

Totuşi, aceasta nu a fost prima lucrare distrusă în urma recondiţionării

Pictorul care a observat statuia, consideră că tentativa de restaurare este mai proastă decât faimoasa lucrare pe o frescă descuamată a lui Iisus pe un zid de biserică din orașul Borja în 2012.

În 2012, un restaturator amator spaniol a încercat să refacă o celebră frescă a lui Iisus Hristos din biserica unei localităţi aflate în apropiere de Zaragoza.

Restauratorul amator, Cecilia Gimenez a fost criticată pentru munca ei, dar în final, efortul ei artistic s-a transformat într-o poveste de succes ciudată. Lucrarea a fost numită ulterior "Maimuţa Hristos" şi a atras mii de oameni și vizitatori în oraşul Borja.

Tot în Spania, un colecţionar de artă s-a declarat şocat după ce una dintre picturile sale, realizată de artistul baroc Bartolome Esteban Murillo, a fost distrusă în urma unei restaurări făcută de un amator. Colecţionarul, care locuieşte în Valencia, a plătit 1.200 de euro pentru ca opera de artă să fie curăţată de un restaurator de mobilier, potrivit agenţiei de presă spaniole Europa Press.

În 2018, restaurarea greșită a unei statui policrome din secolul al XVI-lea al Sfântului Gheorghe din Biserica Sf. Mihail din Estella, un oraș din regiunea Navarra, a provocat furie în rândul experților în artă.

 

×
Subiecte în articol: Italia pictor ecce homo
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close