Antena 3 CNN Externe Studiu: medicii vor să demonstreze ştiinţific experienţele extrasenzoriale ale pacienţilor în moarte clinică

Studiu: medicii vor să demonstreze ştiinţific experienţele extrasenzoriale ale pacienţilor în moarte clinică

Studiu: medicii vor să demonstreze ştiinţific experienţele extrasenzoriale ale pacienţilor în moarte clinică
18 Sep 2008   •   18:44

Un studiu la scară largă va examina experienţele de moarte clinică ale pacienţilor care intră în stop cardiac. Medicii a 25 de spitale britanice şi americane vor conduce un studiu pe 1500 de supravieţuitori, pentru a stabili dacă oamenii care nu mai au puls sau activitate cerebrală pot avea experienţe extrasenzoriale.

Anumiţi oameni susţin că văd un tunel şi o lumină puternică, alţii se văd pe masa de operaţie privindu-se din afara propriului corp.

Studiul se va desfăşura pe o perioadă de 3 ani şi va fi coordonat de medicii universităţii Southampton. Aceştia vor plasa în sălile de operaţii şi în sălile de terapie intensivă fotografii, aşezate pe rafturi speciale, neputând fi vizibile decât de sus.

Doctorul Sam Parnia, conducătorul acestui studiu, a declarat: "Dacă putem demonstra că starea de a fi conştient continuă chiar şi după ce creierul încetează să funcţioneze, atunci vom putea afirma că aceasta (conştiinţa) este o entitate separată".

Parnia este doctor într-o secţie de terapie intensivă şi consideră că ştiinţa nu a acordat prea multă atenţie până acum experienţelor de moarte clinică însoţite de percepţii extrasenzoriale.

"Contrar impresiei generale, moartea nu reprezintă un moment specific. Ea este un proces care începe prin oprirea activităţii inimii, a plămânilor şi mai apoi a creierului, ceea ce în termeni medicali numim 'stop cardiac'. Apoi urmează o perioadă în care personalul medical depune eforturi pentru resuscitarea pacientului prin repornirea activităţii inimii şi inversarea acestui proces", a clarificat Sam Parnia pentru BBC.

"Ceea ce experimentează pacienţii în această perioadă de stop cardiac oferă posibilitatea de a înţelege mai bine acest proces prin care părăsim această lume. Dacă nimeni nu va vedea imaginile plasate în sălile de operaţie atunci acest lucru va demonstra clar că toate aceste aşa-zise experienţe extrasenzoriale sunt doar nişte amintiri false", a mai adăugat el.


Sursa foto: news.bbc.co.uk

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close