Antena 3 CNN Externe Studiu: Sărăcia şi şomajul alimentează tensiunile dintre musulmani şi Occident

Studiu: Sărăcia şi şomajul alimentează tensiunile dintre musulmani şi Occident

Studiu: Sărăcia şi şomajul alimentează tensiunile dintre musulmani şi Occident
Sursa foto: musulmani europeni
08 Mai 2009   •   18:06

Şomajul şi sărăcia sunt o sursă mai puternică de tensiuni între musulmani şi societatea europeană sau americană decât diferenţele religioase, arată unul din cele mai mari studii legate de integrarea musulmană realizat după 11 septembrie 2001.
Atacurile extremiştilor islamici din capitalele europene şi SUA au aprins discuţii refertitoare la dacă eşecul integrării musulmanilor în societatea occidentală a alimentat extremismul.
Cu toate acestea studiul realizat pe 30.000 de oameni în 27 de state de către Gallup arată că atitudinea majorităţii musulmanilor a fost prost înţeleasă în Occident. Aceştia sunt mai patrioţi, mai toleranţi şi mai aplecaţi să respingă violenţa decâ crede restul societăţii occidentale. Se arată că cei mai mulţi musulmani europeni sunt la fel de încântaţi ca alţi europeni să trăiască alături de oameni de alte credinţe.
Rezultatul contrazice impresia creată după protestele generate în Europa după publicarea, în 2005, a unor caricaturi cu profetul Mohamed şi recentele demonstraţii ale unor musulmani britanici la întoarcerea trupelor din Irak.
Dalia Mogahed, director al Centrului Gallup pentru Studii Musulmane şi consilier al lui Barack Obama, declara că studiul arată că majoritatea musulmanilor salută legăturile mai strânse cu restul societăţii.
Studiul s-a axat în special pe musulmanii europeni şi precepţiile greşite despre atitudinea lor.
Studiul arăta, de exemplu, că doar 10 procente din musulmanii din Marea Britanie se consideră integraţi în societatea britanică, faţă de 46% în Franţa şi 35% în Germania. Studiul crede că actuala criză economică şi concurenţa pentru muncă ar putea accentua aceste realităţi şi relaţiile interrasiale. De altfel musulmanii s-au declarat pesimişti în legătură cu viitorul lor.
Studiul a fost realizat printre musulmani şi non musulmani în Norvegia, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Canada, Israel, SUA, Italia, India, Africa de Sud, Burkina Faso, Brazilia, Etiopia, Mali, Ciad, Malaezia, Tanzania, Nigeria, Mauritania, Afganistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Djibouti şi Bangladesh.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sondaj de opinie
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close