Antena 3 CNN Externe SUA acuză Iranul că „brutalizează” poporul sirian

SUA acuză Iranul că „brutalizează” poporul sirian

SUA acuză Iranul că „brutalizează” poporul sirian
de M.T.    |    08 Ian 2014   •   09:01

Statele Unite au acuzat, marţi, Iranul că sprijină Siria în reprimarea sângeroasă a civililor sirieni, informează AFP, citată de Mediafax.

Declaraţiile oficialilor americani vin în contextul în care peste două săptămâni va începe conferinţa de pace pe tema conflictului sirian, la care reprezentanţii Teheranului nu au fost invitaţi.

Secretarul de Stat american, John Kerry, urmează să aibă o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pe 13 ianuarie, la Paris, pentru a discuta despre o ipotetică participare a Iranului la conferinţa numită Geneva II, programată să înceapă pe 22 ianuarie, în Elveţia.

„Până în prezent, Iranul nu a făcut nimic altceva decât să ajute regimul de la Damasc, să ajute la venirea unor combatanţi străini, să ajute regimul să brutalizeze poporul sirian”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Zilele trecute, Kerry a vorbit despre o eventuală participare a Iranului la conferinţa de pace, însă cu condiţia ca regimul de la Teheran să aibă un „rol pozitiv” în problema siriană.

Dacă iranienii „vor să arate lumii că încearcă într-adevăr să obţină un rezultat pozitiv, atunci ei trebuie să ia măsuri. Însă nimic nu arată că ei au dorinţa sau interesul de a face asemenea gesturi”, a mai spus Psaki.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a trimis, luni, invitaţii pentru conferinţa de pace Geneva II. Iranul nu figurează pe această primă listă care conţine aproximativ 20 de ţări invitate.

ONU, care şi-a exprimat dorinţa în privinţa participării Iranului, a precizat să acest subiect delicat urmează să fie discutat de către Kerry şi Lavrov.

Cei doi miniştri vor avea o întrevedere luni, la Paris, a confirmat Psaki, fără a oferi alte detalii.

×
Subiecte în articol: SUA Siria John Kerry
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close