Antena 3 CNN Externe SUA au marcat zece ani de la atentatele de la World Trade Center

SUA au marcat zece ani de la atentatele de la World Trade Center

SUA au marcat zece ani de la atentatele de la World Trade Center
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
11 Sep 2011   •   11:50
Update 21.23 - Ceremonia care a marcat zece ani de la atentatele din 11 septembrie s-a încheiat la New York, după citirea numelor celor aproximativ 3.000 de dispăruţi în această tragedie, relatează AFP. Ceremonia, la care au asistat preşedinţii Barack Obama şi George W. Bush, într-un rar gest de unitate, a durat patru ore şi 44 de minute la World Trade Center, aflat în reconstrucţie.

Update 15:45
- Preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs în care a citat dintr-un psalm care se regăseşte în Biblie, dar şi în Coran. "
Dumnezeu este refugiul nostru şi puterea noastră în momentele dificile. De aceea, nu ne va fi teamă. Chiar dacă pământul va fi scos iar munţii vor fi mutaţi în adâncul mărilor".
 


Update 15:40 - Primarul din New York, Michael Bloomberg, a deschis ceremonia de la Ground Zero.
 


Update 15:00 - Preşedintele Barack Obama şi soţia acestuia au sosit la Ground Zero. Fostul preşedinte american, George W. Bush este şi el alături de soţie la Ground Zero. Acesta este primul moment când Obama şi Bush sunt împreună la Ground Zero.
 


Statele Unite ale Americii marchează moartea celor aproximativ 3.000 de persoane în atentatele de la 11 septembrie 2001. Autorităţile din New York şi Washington sunt în alertă, la zece ani după atacuri, din cauza unei ameninţări "credibile, dar neconfirmate” venită din partea al Qaeda, conform Reuters.


Securitatea a fost şi mai dură în Manhattan, unde poliţiştii au plasat mai multe filtre de control pentru maşini, pe străzile oraşului.

Preşedintele Barack Obama şi fostul preşedinte George W. Bush sunt aşteptaţi să ajungă astăzi la "ground zero”, locul unde s-au prăbuşit turnurile gemene.

Oficialii urmează să se întâlnească cu familiile celor decedaţi în atacuri. Pentru a marca momentul, vor fi citite numele tuturor celor care au murit la 11 septembrie 2001, la World Trade Center.

La 11 septembrie 2001, 19 terorişti au deturnat patru avioane de linie. Le-au transformat în arme, şi au lovit cu ele simboluri politice şi economice americane, simboluri ale civilizaţiei occidentale. Pentru aproape 3.000 de oameni, 11 septembrie a însemnat sfârşitul.

Unul dintre miturile care circulă referitor la căderea turnurilor este acela că ele ar fi fost demolate prin explozii controlate. Departamentul de Stat American se străduieşte să infirme zvonul, arătând că experţii în demolări aruncă în aer mai întâi etajele inferioare, iar WTC s-a prăbuşit de sus în jos.

Profanii susţin că resturile care zburau pe geamuri ar demonstra prezenţa explozibililor, însă experţii susţin că este vorba despre aerul forţat în afară de prăbuşirea etajelor.

"Astăzi, America este mai puternică, iar al-Qaida este pe cale să fie învinsă", a spus preşedintele Obama.

Ceremoniile dedicate lui 11 septembrie au început deja în America. La Pentagon, secretarul Apărării, Leon Panetta, a ţinut un moment solemn. Duminică, la locurile atentatelor de acum zece ani, vor veni şi rudele victimelor.


×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close