Antena 3 CNN Externe SUA, Franţa şi Marea Britanie au recunoscut independenţa Kosovo

SUA, Franţa şi Marea Britanie au recunoscut independenţa Kosovo

SUA, Franţa şi Marea Britanie au recunoscut independenţa Kosovo
19 Feb 2008   •   07:43

Comunitatea internaţională rămâne divizată în privinţa independenţei provinciei Kosovo. Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au recunoscut deja noul stat şi majoritatea celorlalte ţări ale Uniunii Europene sunt şi ele gata să o facă. În replică, Belgradul şi-a retras ambasadorii din aceste ţări. În Consiliul de Securitate al ONU, Rusia a luat apărarea Serbiei, dar discuţiile nu au dus la nici un rezultat.

Diplomaţii din Statele Unite şi Turcia au fost printre cei dintâi care şi-au prezentat scrisorile de acreditare autorităţilor din Kosovo. Franţa, Germania, Marea Britanie şi Italia, şi-au afirmat aceeaşi intenţie, într-o declaraţie simultană. Potrivit agenţiei France Presse, doar cinci din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene nu sunt dispuse să recunoască noul stat, cel puţin pentru moment: Spania, Ciprul, Grecia, Slovacia şi România. Pe aceeaşi poziţie se situa şi Bulgaria care acum, însă, pare că s-a răzgândit.

În replică, parlamentul sârb a votat, în unanimitate, o rezoluţie care ?anulează? declaraţia de independenţă din Kosovo, pe motiv că încalcă integritatea şi suveranitatea Serbiei. Rezoluţia declară, de asemenea, ?nulă şi neavenită? decizia Uniunii Europene de a trimite o misiune civilă în Kosovo.

Premierul kosovar, Hashim Thaci, a minimalizat reacţia Belgradului: ?Reacţia Serbiei faţă de declaraţia de independenţă este de înţeles şi ne aşteptam la ea. Dar, foarte curând, le vom trimite şi lor invitaţia de a recunoaşte independenţa din Kosovo?.

La Naţiunile Unite, preşedintele sârb Boris Tadici a afirmat că secesiunea provinciei Kosovo creează un precedent periculos, ce va fi imitat şi de alţii şi va aduce pagube ireparabile ordinii internaţionale. ?O ţară iubitoare de pace, cu un popor mândru şi european, este jefuită de o parte din identitatea, tradiţia şi istoria sa. Acest act anulează legile internaţionale, calcă în picioare dreptatea şi întronează nedreptatea?, a declarat acesta.

Tadici a primit sprijinul Rusiei şi al Chinei, dar secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a rămas pe o poziţie neutră iar reuniunea s-a încheiat fără nici o decizie. Membrii Consiliului de Securitate consideră că dosarul Kosovo nu mai este de resortul organizaţiei mondiale, ci al Uniunii Europene.

Statele europene care nu recunosc independenţa provinciei Kosovo:
-România
-Cipru
-Spania
-Grecia
-Slovacia

Cele mai importante ţări din Uniunea Europeană recunosc independenţa proclamată a provinciei Kosovo. Printre acestea se numără Marea Britanie, Germania şi Franţa. Dintre ţările din afara U.E., SUA recunosc de asemenea independenţa Kosovo iar Rusia şi China nu recunosc provincia ca fiind independentă.

Preşedintele american George W. Bush a declarat marţi dimineaţă că ?independenţa Kosovo va aduce pace în regiunea Balcanilor.? Liderul american a precizat că Statele Unite vor stabili în curând relaţii diplomatice cu noul stat. De asemenea, Bush s-a declarat partener şi prieten al naţiunii kosovare.

sursa foto: guardian.co.uk

Antena 3

×
Parteneri
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Cum este posibil
x close