Antena 3 Externe SUA nu mai trimite nave de război în Marea Neagră

SUA nu mai trimite nave de război în Marea Neagră

de Alexandra Ionescu    |    15 Apr 2021   •   15:03
SUA nu mai trimite nave de război în Marea Neagră Hepta

Statele Unite au anulat planurile de săptămâna aceasta de a trimite două nave de război în Marea Neagră pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Ucraina, au declarat oficiali turci.

În urmă cu o săptămână, Turcia anunțase că Washingtonul va trimite două nave de război care vor rămâne în regiune până pe 4 mai. 

Surse diplomatice turceşti au spus că prima navă ar fi trebuit să treacă prin Bosfor miercuri, lucru care nu s-a mai întâmplat. Tranzitul ambelor nave stabilit pentru miercuri şi joi a fost anulat şi nu sunt noutăţi despre o posibilă reprogramare.

Sub Convenţia de la Montreux din 1936 (privind regimul strâmtorilor Mării Negre), Washingtonul trebuie să anunţe cu cel puţin 14 zile înainte  despre trecerea navelor proprii prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, controlate de Turcia.

Termenii tratatului oferă posibilitatea navelor de război străine să stea în Marea Neaagră timp de 21 de zile. 

Statele Unite au luat în considerare trimiterea unui efectiv numeros de nave militare în Marea Neagră în următoarele câteva săptămâni, într-o demonstrație de susținere a Ucrainei pe fondul prezenței militare ruse crescute la granița de est a Ucrainei, conform CNN.

Rusia a anunţat marţi că SUA reprezintă un adversar, şi a avertizat navele de război americane să stea departe de Crimmea "pentru binele lor", numind desfăşurarea de forţe din Marea Neagră o provocare menită să testeze creierii ruşilor, relatează Reuters.

Veştile despre anularea planurilor privind tranzitul navelor americane vine la o zi după ce Preşedintele SUA, Joe Biden, a avut o conversaţie telefonică cu omologul său, Vladimit Putin.

În timpul acestei conversaţii, Biden i-a propus lui Putin organizarea unui summit pe un teren neutru, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close