Antena 3 CNN Externe SUA susţin proiectul Nabucco: Considerăm că este un proiect foarte important

SUA susţin proiectul Nabucco: Considerăm că este un proiect foarte important

SUA susţin proiectul Nabucco: Considerăm că este un proiect foarte important
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
27 Mai 2012   •   18:15

Statele Unite continuă să susţină construcţia gazoductului Nabucco, chiar dacă există opinii, precum cea exprimată recent de British Petroleum, potrivit cărora proiectul ar fi neviabil, relatează Novinite.
   
"Susţinem cu tărie Nabucco. Considerăm că este un proiect foarte important. Va aduce diversificarea energetică şi a pieţei", a declarat Victoria Nuland, purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat.
   
British Petroleum a anunţat în această săptămână că nu mai ia în considerare livrarea de gaze la la exploatarea azeră ªah Deniz II prin intermediul Nabucco, ceea ce obligă proiectul susţinut de UE să ofere o alternativă mai restrânsă a gazoductului.
   
Directorul pentru rafinare şi marketing al BP, Iain Conn, a afirmat joi că BP şi grupul azer Socar iau în considerare numai două opţiuni pentru livrarea gazelor, o versiune mai mică a Nabucco, cunoscută ca Nabucco West, şi South East Europe Pipeline (SEEP).
   
Reafirmarea sprijinului SUA pentru Nabucco vine după ce ministrul turc al Energiei a afirmat săptămâna trecută că este important ca Nabucco să supravieţuiască sub forma unui proiect mai mic, numit Nabucco West.
   
Premierul ungar Victor Orban a afirmat la rândul său, luna trecută, că grupul MOL se retrage din consorţiul Nabucco.
   
Şi alte companii din consorţiul Nabucco au vehiculat ideea variantei Nabucco West.
   
Săptămâna trecută, consorţiul a prezentat varianta Nabucco West consorţiului care dezvoltă zăcămânul de gaze ªah Deniz II din Azerbaidjan.
   
Proiectul iniţial al Nabucco prevedea construcţia unei conducte de 3.900 de kilometri de la graniţa de est a Turciei până în Baumgarten, Austria, via Bulgaria, România şi Ungaria, ocolind Rusia. Gazoductul ar fi urmat să aibă o capacitate de transport de 31 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
   
Acţionarii Nabucco sunt OMV (Austria), RWE (Germania, MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) şi Transgaz (România).
   
MOL şi RWE au pus sub semnul întrebării fezabilitatea versiunii originale a Nabucco, avertizând că ar putea să se retragă din proiect.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close