Antena 3 CNN Externe Talibanii au acum și post de radio: au capturat stația din Kandahar și au rebotezat-o "Voice of Sharia"

Talibanii au acum și post de radio: au capturat stația din Kandahar și au rebotezat-o "Voice of Sharia"

După ofensiva fulgerătoare în care au cucerit peste o treime din capitalele regionale într-o săptămână, talibanii afgani și-au consolidat și mijloacele de propagandă.

Talibanii au acum și post de radio: au capturat stația din Kandahar și au rebotezat-o "Voice of Sharia"
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    14 Aug 2021   •   11:10

Potrivit unui material video distribuit de islamiști, aceștia au preluat controlul principalului post de radio din Kandahar, al doilea oraș afgan ca mărime, cucerit de insurgenți joi noaptea.

Un combatant islamist spune în materialul filmat că stația a fost redenumită "Voice of Sharia" (Vocea Sharia, legea islamică, n.r.) și că toți angajații sunt prezenți la muncă și difuzează știri, analize politice și pasaje din Coran.

Aparent, radioul preluat de talibani nu mai difuzează muzică.

Bărbatul din video mai susține că "rezidenții din Kandahar au salutat victoria talibanilor".

Talibanii nu au mai avut acces la o stație de radio a unui oraș important din perioada în care s-au aflat la putere în Afganistan, între anii 1996 și 2001.

Atunci, ei conduceau, tot în Kandahar, postul numit "Vocea Sharia", la fel ca și cel rebotezat recent. Nici atunci stația regimului islamist nu difuza muzică.

În anii războiului cu forțele coaliției internaționale, insurgenții au folosit posturi radiofonice mobile însă, în urma succeselor militare recente, accesul lor la mijloace de propagandă mai ample a crescut semnificativ.

Încă o provincie a intrat sub controlul taliban. Al patrulea mare oraș, sub asediu

Militanții au lansat, sâmbătă dimineață, un atac pe mai multe direcții asupra orașului Mazar-e-Sharif, care încă era apărat puternic de veterani militari, transmite Associated Press.

Mazar-e-Sharif, cu 500.000 de locuitori, este al patrulea mare oraș afgan.

Eventuala sa cădere ar întregi palmaresul talibanilor, care, de joi, stăpânesc Kandahar și Herat, al doilea, respectiv al treilea oraș, ca mărime din Afganistan.

Ultimele informații arătau că în suburbiile Mazar-e-Sharif se dădeau lupte grele.

Mazar-e-Sharif a fost vizitat miercuri de președintele afgan Ashraf Ghani, într-o tentativă de a întări apărarea orașului.

Agenția de presă americană îl citează pe Homa Ahmadi, membru al legislativului din Logar, provincie controlată de insurgenți și a cărei capitală, Pul-e-Alam, a fost preluat vineri de talibani.

Ahmadi spune că insurgenții s-au apropiat de un district din provincia Kabul, unde se află și capitala națională cu același nume.

Această poziție a militanților este la doar 80 de kilometri sud de capitală.

×
Subiecte în articol: talibani radio Vocea Sharia
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close