Antena 3 CNN Externe Talibanii strâng armele deţinute de civili: "Oamenii nu mai au nevoie de ele pentru siguranța personală"

Talibanii strâng armele deţinute de civili: "Oamenii nu mai au nevoie de ele pentru siguranța personală"

Luptători talibani care au ocupat capitala afgană, Kabul, au început, luni, să adune armele deţinute de civili. Oamenii nu mai au nevoie de ele pentru protecţia personală, a transmis un reprezentant al talibanilor.

Talibanii strâng armele deţinute de civili: "Oamenii nu mai au nevoie de ele pentru siguranța personală"
Sursa foto: Facebook/Al Jazeera English
de Mia Lungu    |    16 Aug 2021   •   16:47

"Înţelegem că oamenii au păstrat armele pentru siguranţa personală. Acum se pot simţi în siguranţă. Noi nu suntem aici pentru a face rău civililor nevinovaţi", a declarat acesta pentru Reuters.

Salad Moleskin, director al companiei media MOBY Group, a declarat pe Twitter că soldaţi talibani au venit în sediul companiei pentru a se interesa de armele păstrate de echipa sa de securitate.

Disperare fără margini în Kabul: oamenii se agață de roțile avioanelor care părăsesc capitala Afganistanului

Pe aeroportul din Kabul, oamenii s-au agațat, luni, de roțile avioanelor care zboară spre libertate. Armata a trebuit să intervină, alungându-i cu elicopterele.

Mii de oameni așteptau la porțile aeroportului din Kabul în dimineața zilei de luni și încercau să pătrundă în incinta acestuia, în încercarea de a părăsi țara. 

Unii s-au legat cu sfoară de roțile avionului, pentru a-și găsi apoi sfârșitul după decolare, alții au fost uciși în aeroport. 

O filmare arată oameni fugind după un avion al Statelor Unite. Unii dintre ei, sunt ascunși prin motor. 

Nu este clar ce se va întâmpla cu acești oameni după decolarea avionului. 

Militarii americani au tras focuri de avertisment în aer, pentru a controla mulțimea, iar autoritățile aeroportuare au suspendat toate zborurile civile.

Deși au declarat că nu vor intra în Kabul, talibanii înarmați patrulează pe străzile unui oraș fantomă

O zi de luni care ar fi trebuit să fie la fel ca orice altă primă zi a săptămânii, începe cu imagini de coșmar: talibanii înarmați până în dinți cutreieră străzile capitalei Afganistanului.

Oameni ascunși în case, copii care dorm pe jos, femei înspăimântate, așa arată acum viața în Kabul. 

Multe magazine şi localuri din centrul oraşului au fost închise. Proprietarii spun că au luat această decizie pentru a-şi proteja bunurile.

Mii de oameni stau la cozi în faţa băncilor pentru a-şi retrage economiile şi fac provizii, speriaţi de ce le va oferi viitorul.

Chiar dacă agențiile internaționale de presă anunțau încă de duminică dimineață intrarea talibanilor în Kabul, liderii acestora spuneau că luptătorii s-au oprit la porțile orașului.

Un lider taliban a declarat că au fost date ordine ca nimeni să nu se atingă de afgani, să fie lăsați în pace, și să nu-i sperie. 

Talibanii au spus că oamenii vor putea să îşi reia activităţile obişnuite curând şi unul dintre lideri a declarat pentru Reuters că „viaţa normală va continua într-un mod mult mai bun”.

Abia mai târziu, în cursul zilei, au admis că insurgenții au pătruns în oraș, însă pentru a asigura ordinea publică și pentru a împiedica jafurile în zonele rămase fără protecția forțelor guvernamentale, care au fugit.

„Slavă Domnului, războiul s-a încheiat în țară”, a spus Mohammad Naeem. 

Războiul s-a încheiat, așa că talibanii merg din casă în casă să strângă armele pe care oamenii le-ar putea avea. 

”Nu mai au nevoie de ele”.

×
Subiecte în articol: talibanii armele civili Kabul
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close