Antena 3 CNN Externe Ţara din Europa afectată grav de secetă în 2023 | Avertisment: "O catastrofă care va duce la creșterea prețurilor în întreaga lume"

Ţara din Europa afectată grav de secetă în 2023 | Avertisment: "O catastrofă care va duce la creșterea prețurilor în întreaga lume"

Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, va înjumătăți producția țării în 2023 față de anul precedent, potrivit estimărilor oficiale ale Comisiei Europene. Acest lucru va duce la creșterea prețurilor în întreaga lume.

Ţara din Europa afectată grav de secetă în 2023 | Avertisment: "O catastrofă care va duce la creșterea prețurilor în întreaga lume"
Sursa foto: Pexels | Pixabay
de Claudia Popovici    |    24 Mar 2023   •   20:29

Spania furnizează aproximativ 40% din producția mondială de ulei de măsline. Cu toate acestea, valurile de căldură din primăvara trecută, când măslinii erau în floare, și seceta severă din vara trecută din Spania și din Italia și Portugalia, producătorii doi și patru, au redus stocurile.

Doar al treilea mare producător al UE, Grecia, care nu a fost afectat de calamități meteorologice, se așteaptă la o îmbunătățire a producției, deși nu suficient pentru a compensa declinul din Spania.

„Este o catastrofă", a declarat Primitivo Fernandez, șeful Asociației Naționale a Îmbuteliatorilor de Uleiuri Comestibile din Spania, care susține că de vină sunt seceta, criza economică și războiul din Ucraina.

Asociația exportatorilor spanioli Asoliva estimează că în acest an va fi cu cel puțin 10% mai puțin ulei de măsline disponibil la nivel mondial față de anul precedent.

În Spania, prețul sticlelor de ulei de măsline a crescut cu aproximativ 60% în 2022.

×
Subiecte în articol: Spania ulei de masline seceta pedologică
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close