Antena 3 CNN Externe Ţara în care o fabrică de pesticide produce antrax şi ARME BIOLOGICE

Ţara în care o fabrică de pesticide produce antrax şi ARME BIOLOGICE

Ţara în care o fabrică de pesticide produce antrax şi ARME BIOLOGICE
Sursa foto: Foto: biotechnologysociety.wordpress.com
10 Iul 2015   •   15:17

O presupusă fabrică de pesticide din Coreea de Nord, vizitată recent de președintele Kim Jong-un, este de fapt o unitate de producție a antraxului și a altor arme biologice, susține un institut american de cercetare, citat de AGERPRES.

''Analiza imaginilor relevă că instalațiile — Institutului Biotehnic din Phenian — pot produce în mod regulat arme biologice, în special antrax'', scrie site-ul 38north, specializat pe Coreea de Nord, făcând referire la reportajele publicate pe 6 iulie de mass-media de la Phenian, care-l arată pe Kim Jong-un vizitând ceea ce prezintă a fi o fabrică de pesticide pentru agricultură.

''Echipamentele moderne'' ce apar în imagini arată că statul nord-coreean poate să producă arme biologice, dar și să obțină instalațiile necesare pentru această activitate ocolind sancțiunile impuse de ONU, subliniază sursa citată.

La începutul acestui an, guvernul sud-coreean a acuzat armata nord-coreeană că a efectuat aplicații în care a simulat atacuri biochimice.

Coreea de Nord a semnat în anii '80 Convenția asupra Armelor Biologice (CABT) și Protocolul de la Geneva pentru interzicerea acestui tip de arme, dar nu a aderat la Convenția asupra interzicerii Armelor Chimice (din anul 1993).

Potrivit estimării organizației International Crisis Group (ICG), care concordă cu cea a guvernului de la Seul, armata nord-coreeană dispunea în anul 2009 de un stoc de arme chimice cuprins între 2.500 și 5.000 de tone, inclusiv gaz muștar, sarin și alți agenți inervanți. Conform Ministerului sud-coreean al apărării, printre armele biologice pe care Phenianul este bănuit că le-a dezvoltat se numără culturile de antrax, variolă și ciumă.

În schimb, Coreea de Nord a acuzat luna trecută SUA că folosește antrax împotriva ei și a cerut Organizației Națiunilor Unite să investigheze ''programele de arme biologice'' ale Washingtonului, după ce un eșantion de antrax activ a fost trimis unei baze americane din Coreea de Sud. Pentagonul a răspuns că astfel de eșantioane au fost trimise ''în mod neglijent'' către Australia, Canada, Marea Britanie, Coreea de Sud și spre laboratoare din 19 state americane și Washington.



×
Subiecte în articol: Coreea de Nord antrax
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close