
UPDATE: În urma declarațiilor lui Donald Trump, premierul în exerciţiu al Groenlandei, Mute Egede, a anunţat că va convoca liderii de partide „cât mai curând posibil” pentru a respinge împreună afirmaţiile preşedintelui american. „Ajunge!”, este mesajul pe care l-a transmis pe rețelele sociale prim-ministrul Groenlandei.
Donald Trump a spus, joi, la o întâlnire de la Casa Albă cu secretarul general al NATO Mark Rutte, că crede că Groenlanda va fi anexată de către Statele Unite. Președintele american s-a întors apoi către secretarul general al NATO și i-a spus că va trebuie să poarte o discuție cu el despre acest subiect, însă Mark Rutte i-a spus că nu vrea să ia parte la astfel de discuții pentru că nu vrea ca NATO să fie implicat în asta.
Președintele SUA a apărat ideea de a anexa Groenlanda susținând că are nevoie de insula arctică pentru „securitatea internațională”. Întrebat care este viziunea lui privind potențiala anexare a Groenlandei, Donald Trump a spus „cred că se va întâmpla”.
Șeful de stat american s-a întors apoi către secretarul general al NATO și i-a spus „vom discuta și cu tine” despre această chestiune.
„Este o întrebare foarte potrivită”, a mai spus Donald Trump.
Mark Rutte a respins orice discuție pe subiect.
„Când vine vorba despre Groenlanda, dacă să se alăture sau nu Statelor Unite, nu vreau să iau parte la această discuție pentru că nu vreau să implic NATO în asta”, a spus secretarul general al NATO.
Un procent de 85% dintre groenlandezi nu vor să devină parte a Statelor Unite ale Americii, potrivit unui sondaj făcut public de danezi.
Groenlanda a fost în centrul atenţiei în ultimele săptămâni după declaraţiile lui Trump că achiziţionarea insulei este o necesitate strategică pentru Statele Unite şi că nu exclude acţiuni în forţă sau sancţiuni economice împotriva autorităţilor de la Copenhaga dacă acestea nu acceptă să vândă acest teritoriu.
Atât guvernul regional, cât şi cel danez au insistat în ultimele săptămâni că groenlandezii vor fi cei care îşi vor decide viitorul, dar s-au arătat deschişi către sporirea apărării şi a cooperării economice cu Statele Unite, acordând o atenţie specială bogăţiei minerale a subsolului groenlandez.
Din 2009, Groenlanda se bucură de un nou Statut de Autonomie care îi recunoaşte dreptul la autodeterminare.
Toată lumea vorbește acum despre Groenlanda. Ce găsești pe insulă dacă o vizitezi