
Donald Trump a spus Congresului SUA, săptămâna aceasta, că instalaţiile iraniene bombardate de SUA găzduiau un „program de dezvoltare a armelor nucleare”, chiar dacă agenţiile de spionaj americane au declarat că nu există un astfel de program, relatează, miercuri, Reuters, citat de Agepres.
Declaraţia lui Trump a ridicat semne de întrebare dacă serviciile secrete americane i-au susţinut decizia de a ordona atacurile asupra Iranului.
Preşedintele american a făcut această afirmaţie într-o scrisoare datată luni şi adresată preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, un aliat cheie, iar aceasta a fost publicată pe site-ul Casei Albe.
„Forţele Statelor Unite au lansat un atac ţintit împotriva a trei instalaţii nucleare din Iran utilizate de guvernul Republicii Islamice Iran pentru programul său de dezvoltare a armelor nucleare”, a scris Trump.
Cea mai recentă evaluare a SUA, prezentată Congresului în martie de către directoarea Serviciilor Naţionale de Informaţii, Tulsi Gabbard, a afirmat că liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, nu a ordonat reluarea unui program de dezvoltare a armelor nucleare, oprit în 2003.
O sursă cu acces la rapoartele serviciilor de informaţii americane a declarat pentru Reuters, săptămâna trecută, că evaluarea din martie nu s-a schimbat.
Iranul insistă că programul său nuclear este destinat utilizării în scopuri paşnice.
Fostul preşedinte american George Bush a justificat invazia Irakului în 2003 spunând că informaţii clasificate au arătat că ţara arabă deţinea arme de distrugere în masă. Această afirmaţie a fost ulterior discreditată şi a provocat o reacţie politică împotriva sa.
Trump a pus la îndoială pentru prima dată raportul serviciilor secrete despre programul nuclear al Iranului săptămâna trecută, când a respins evaluarea pe care Gabbard a prezentat-o în Congres.
„Nu-mi pasă ce a spus ea. Cred că (iranienii) au fost foarte aproape de a avea una”, le-a declarat Trump jurnaliştilor, referindu-se la arma nucleară.
Chiar Gabbard a contestat, vineri, informaţiile din presă despre mărturia sa din martie, afirmând pe Twitter că informaţiile serviciilor americane au arătat că Iranul ar putea produce o armă nucleară „în săptămâni sau luni” dacă ar vrea.
Conform rapoartelor neclasificate ale serviciilor de informaţii americane compilate înainte de atacuri, Iranul a închis un program de arme nucleare în 2003 - o concluzie împărtăşită de organismul de supraveghere nucleară al ONU - şi nu deţine toate tehnologiile necesare, însă Iranul are expertiza necesară pentru a construi un focos nuclear la un moment dat, conform rapoartelor.