
Equinor, compania energetică de stat din Norvegia, ia în calcul să dea în judecată administrația lui Donald Trump, după ce a Washingtonul ordonat o oprire „fără precedent” a unui proiect de parc eolian de 2,5 miliarde de dolari în largul coastei New York-ului, scrie The Guardian.
Norvegienii analizează opțiunile legale, după ce secretarul Afacerilor Interne din SUA, Doug Burgum, a ordonat companiei, luna trecută, „să oprească imediat toate activitățile de construcție” la proiectul menționat.
Equinor a cheltuit aproape 2 miliarde de dolari pentru parcul eolian Empire Wind, care este finalizat în proporție de o treime.
Turbinele eoliene ale parcului urmau să alimenteze 500.000 de locuințe din SUA, dacă parcul ar fi devenit operațional în 2027, așa cum era planul inițial.
„Am investit în Empire Wind după ce am obținut toate aprobările necesare, iar ordinul de oprire a lucrărilor este fără precedent și, în opinia noastră, ilegal. Dorim să colaborăm direct cu administrația SUA pentru a clarifica problema și luăm în considerare opțiunile egale”, a declarat Anders Opedal, directorul executiv al Equinor.
Compania sa are o experiență de 35 de ani în dezvoltarea de proiecte energetice în SUA.
Se estimează că norvegienii au investit peste 60 de miliarde de dolari în proiecte de petrol, gaze și energii regenerabile pe teritoriul american.
Trump desființează proiectul aprobat de Biden
Proiectul Empire a fost aprobat de administrația Biden în 2023, ca parte a unui pachet major de sprijin din partea fostului președinte pentru accelerarea planurilor de decarbonizare a rețelei electrice și de reducere a emisiilor de carbon.
Încă din prima zi a celui de-al doilea mandat al său, Donald Trump a ordonat o revizuire a autorizațiilor și contractelor de închiriere pentru parcurile eoliene offshore, acuzând administrația anterioară de o analiză pripită și insuficientă a planurilor.
Revizuirea a șters miliarde din valoarea de piață a companiei norvegiene, precum și a companiei daneze de parcuri eoliene offshore Ørsted, care plănuia, la rândul său, să construiască în apele americane.
După începerea evaluării, administrația Trump a emis un ordin către Equinor de a opri construcția proiectului, care începuse anul trecut și în care erau implicați 1.500 de angajați.
Reacții în SUA după blocarea proiectului norvegian: „Miopie politică”
În total, există patru proiecte eoliene offshore în curs de dezvoltare în largul coastei SUA. Pe lângă proiectul Empire al norvegienilor, danezii de la Ørsted intenționează să construiască proiectul Sunrise Wind în largul coastei New York-ului și proiectul Revolution Wind în largul Rhode Island.
Compania energetică americană Dominion Energy plănuiește, la rândul său, să construiască un parc eolian în largul coastei Virginiei.
Autoritatea energetică a statului New York a calificat drept „miopie politică” decizia dispusă contra Equinor.
„Mișcarea nesăbuită și exagerată de a opri construcția deja în curs la Empire Wind amenință mii de locuri de muncă și pune în pericol progresul înregistrat de New York către o energie mai curată și mai accesibilă”, a declarat Vincent Alvarez, președintele Consiliului Central al Muncii din New York.