Antena 3 CNN Externe Turcia ameninţă cu un răspuns şi mai puternic, dacă Siria va continua tirurile spre teritoriul turc

Turcia ameninţă cu un răspuns şi mai puternic, dacă Siria va continua tirurile spre teritoriul turc

Turcia ameninţă cu un răspuns şi mai puternic, dacă Siria va continua tirurile spre teritoriul turc
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    10 Oct 2012   •   15:10

La o zi după ce NATO a anunţat că este pregătită să sprijine Turcia, şeful armatei din această ţară, Necdet Ozel, a ameninţat Siria cu un „răspuns şi mai puternic”, în cazul în care tirurile spre teritoriul turc vor continua.

Generalul Ozel a inspectat trupele care au fost puse în alertă la graniţa dintre cele două ţări şi a discutat despre conflictul început cu o săptămână în urmă, atunci când tirurile lansate dinspre Siria au ucis cinci civili turci.

„Am răspuns tirurilor siriene, iar dacă acestea vor continua, vom răspunde cu şi mai multă putere”, a declarat Ozel, aflat în vizită în satul Akcakale, unde a prezentat condoleanţe unui bărbat care şi-a pierdut soţia şi trei fiice în urma atacurilor din Siria.

Marţi, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut apel la cele două ţări să dea dovadă de „moderaţie", însă, în acelaşi timp, a spus că alianţa nord-atlantică este pregătită să apere Turcia, cel mai clar semn de susţinere de la începutul conflictului.

De la bombardarea localităţii Akcakale, armata turcă răspunde tirurilor siriene care ating teritoriul turc, vizând poziţii deţinute de trupele fidele preşedintelui Bashar al-Assad, scrie Mediafax.

Conform postului de televiziune NTV, Ozel a precizat că ripostele turce au provocat „importante pierderi" în Siria, fără a oferi însă alte amănunte.

Turcia, membră NATO, a întrerupt legăturile cu regimul de la Damasc şi găzduieşte pe teritoriul său circa 100.000 de refugiaţi sirieni.

Miercuri, şcolile din Akcakale au fost redeschise, în ciuda situaţiei care rămâne tensionată, anunţă AP. Acestea fuseseră închise din motive de securitate.

Pe 4 octombrie, o serie de tiruri siriene au fost trimise în direcţua satului Akcakale, situat în sud-estul Turciei, ucigând cinci civili. Atacul a provocat riposte ale artileriei turce.

×
Subiecte în articol: turcia Siria granita NATO
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close