Antena 3 CNN Externe Ucraina cere 20 DE MILIARDE DE EURO de la UE, în schimbul Acordului de Asociere

Ucraina cere 20 DE MILIARDE DE EURO de la UE, în schimbul Acordului de Asociere

Ucraina cere 20 DE MILIARDE DE EURO de la UE, în schimbul Acordului de Asociere
11 Dec 2013   •   18:04

Ucraina are nevoie de 20 de miliarde de euro ajutor european pentru a semna un Acord de Asociere cu UE, care să limiteze consecinţele acestuia pentru economia sa, a declarat miercuri premierul Mikola Azarov, citat de AFP.
   
"Propunem rezolvarea problemei unui ajutor financiar pentru Ucraina. Noi am definit valoarea sa la aproximativ 20 de miliarde de euro", a declarat Azarov în cadrul unui consiliu de miniştri.
   
"Nu vorbim despre un ajutor constând în fonduri nerambursabile de la bugetul european, (o ocazie) pierdută, suntem realişti, ci propunem Uniunii Europene să participe la investiţii în proiecte comune reciproc avantajoase, ca extinderea şi modernizarea culoarelor de transport", a adăugat el, referindu-se cât se poate de transparent la gazoductele care traversează ţara.
   
Ucraina, care se confruntă cu mari dificultăţi economice şi financiare, a renunţat să semneze un acord se asociere cu UE, care prevede crearea unei zone de liber-schimb, invocând pierderi economice pe care le-ar produce ţării o criză cu Rusia.
   
Acest pas înapoi se află la originea celui mai important val de proteste întregistrat de la "revoluţia portocalie" din 2004 şi până în prezent în această fostă republică sovietică.
   
"Guvernul este favorabil unei semnări rapide a acestui acord, dar vrem să instaurăm condiţii şi să minimalizăm pierderile economiei noastre", a spus Azarov.
  
El a oferit asigurări că o aderare la uniunea vamală creată de Rusia nu se află pe ordinea de zi a unei întâlniri prevăzute între preşedintele Viktor Ianukovici şi omologul său rus Vladimir Putin, pe 17 decembrie, la Moscova.
   
"Vreau să devansez speculaţiile - nu va avea loc nicio discuţie despre Uniunea Vamală (rusă), Guvernul nu pregăteşte niciun document", a insistat el.
   
Moscova a promis miliarde de dolari ca ajutoare Kievului, în cazul în care acesta se alătură uniunii sale vamale.

Opoziţia l-a acuzat pe Ianukovici că "vinde" Ucraina Rusiei şi a reclamat plecarea imediată a acestuia de la putere.
   
Pe de altă parte, Berlinul a calificat miercuri drept o manevră diversionistă solicitarea formulată miercuri de către Kiev cu privire la cele 20 de miliarde de euro ajutoare europene în schimbul semnării unui acord de asociere cu UE.
 
Sute de poliţişti ucraineni antirevoltă au lansat un asalt, miercuri dimineaţa, împotriva manifestanţilor proeuropeni care ocupau Piaţa Independenţei din Kiev, galvanizând mobilizarea opoziţiei şi provocând reacţii de condamnare din partea unor ţări europene.
 

×
Subiecte în articol: UE Ucraina
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close