Antena 3 CNN Externe Ucraina impune legea marţială după ce Rusia a atacat trei nave în Marea Neagră

Ucraina impune legea marţială după ce Rusia a atacat trei nave în Marea Neagră

Ucraina impune legea marţială după ce Rusia a atacat trei nave în Marea Neagră
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de S.T.    |    26 Noi 2018   •   15:31

Legea marţială a fost impusă în Ucraina, la o zi după ce Rusia a deschis focul şi a sechestrat trei nave militare ale sale.

Preşedintele Petro Poroşenko a semnat decretul.

Parlamentul ucrainean a aprobat luni seară, cu 276 de voturi, impunerea unei legi marţiale de 30 de zile, începând cu 28 noiembrie până pe 27 decembrie, în 10 regiuni învecinate cu Rusia şi cu regiunea transnistreană din Republica Moldova ocupată de Rusia.

Aceste regiuni sunt Odesa, Mykolayiv, Kherson, Zaporizhzhya, Luhansk, Donetsk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv şi Vinnitsya.

„Legea marţială nu înseamnă a declara război” Rusiei, „ea va fi introdusă numai pentru apărare”, a dat asigurări preşedintele Poroşenko.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale duminică.

Rusia a confirmat arestarea a trei nave militare ucrainene şi utilizarea forţei în strâmtoarea Kerci, dar a precizat că a recurs la măsură pentru a obliga navele ucrainene să se oprească, după ce acestea intraseră ilegal în apele teritoriale ruse.

Acest incident, soldat cu răniţi în rândul ucrainenilor - şase, dintre care doi grav, potrivit Kievului, şi trei, potrivit Moscovei - a suscitat temeri cu privire la o escaladare militară între cele două foste republici sovietice, ale căror relaţii traversează o criză profundă, din 2014 până în prezent.

CE ÎNSEAMNĂ LEGEA MARȚIALĂ

Legea marţială ucraineană prevede limitarea circulaţiei cetăţenilor, interzicerea anumitor mişcări politice şi a manifestaţiilor.

Astfel de măsuri sunt instituite ori pe întregul teritoriu al unei ţări, ori doar într-o anumite regiune, în situaţii de urgenţă, precum cele de război sau de instabilitate internă.

Citește și:

NATO convoacă o reuniune extraordinară pe tema conflictului dintre Rusia și Ucraina

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã Ucraina
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close