Antena 3 CNN Externe Ucraina își întărește armata | Europa se unește în spatele lui Zelenski

Ucraina își întărește armata | Europa se unește în spatele lui Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a semnat marți un decret pentru a spori forțele armate ale Ucrainei cu 100.000 de soldați în trei ani și pentru a crește salariile soldaților, în timp ce liderii europeni s-au aliniat pentru a-l sprijini într-o confruntare cu Rusia.

Ucraina își întărește armata | Europa se unește în spatele lui Zelenski
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    01 Feb 2022   •   16:57

Zelenski le-a cerut parlamentarilor să rămână calmi și să evite panica, spunând că a ordonat creșterea „nu pentru că vom avea în curând un război... ci pentru ca în curând și în viitor să fie pace în Ucraina”.

Rusia a adunat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, în timp ce neagă planurile de invadare - o acțiune despre care Statele Unite și aliații săi au avertizat că va declanșa sancțiuni dure.

Forțele armate ale Ucrainei numără în prezent aproximativ 250.000, în comparație cu puterea generală a Rusiei de aproximativ 900.000. Ucraina a declarat că lucrează cu Polonia și Marea Britanie pentru a consolida cooperarea „în contextul agresiunii ruse în curs”.

Într-o vizită la Kiev, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Varșovia va ajuta Ucraina cu aprovizionarea cu gaze și arme, precum și cu ajutor umanitar și economic.

„Trăind aproape de un vecin precum Rusia, avem senzația că trăim la poalele unui vulcan”, a spus Morawiecki, promițând Ucrainei muniție de artilerie, bombe cu mortar, sisteme portabile de apărare aeriană și drone de supraveghere.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson urma să se întâlnească cu Zelenski mai târziu, marți, în cadrul unei manifestări occidentale de sprijin menită să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin că va plăti un preț mare pentru orice agresiune.

El a vorbit marți prin telefon cu premierul italian Mario Draghi, al cărui birou a declarat că cei doi lideri au convenit asupra necesității de a găsi o soluție „durabilă” la criză și de a reconstrui un „climat de încredere reciprocă”.

Acesta a spus că Draghi a subliniat importanța reducerii tensiunilor din Ucraina „în lumina consecințelor grave pe care le-ar avea o nouă escaladare a crizei”.

”Trebuie să fim uniți”

În ciuda acumulării de trupe rusești, Zelenski a respins în mod repetat avertismentele Statelor Unite și ale altor aliați NATO că Rusia ar putea ataca Ucraina în orice moment.

"Trebuie să fim uniți în politica internă. Puteți fi în opoziție cu guvernul, dar nu puteți fi în opoziție cu Ucraina", a spus Zelenski parlamentarilor.

„Poți să disprețuiești... guvernul, președintele, dar nu poți să-ți disprețuiești propriul popor, să semeni panică pentru a culege câștiguri politice, să ții oamenii în stare de alarmă”.

Orice sancțiuni împotriva Moscovei s-ar construi pe cele impuse Rusiei după ce aceasta a anexat Crimeea și a susținut separatiștii care luptă cu forțele guvernamentale în estul Ucrainei în 2014, dar dependența Europei de aprovizionarea cu energie rusă slăbește mâna Occidentului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov urma să vorbească marți cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, pentru prima dată de când Washingtonul a răspuns oficial la propunerile de securitate ale Rusiei săptămâna trecută, potrivit Reuters.

Moscova susține că adăugarea de către NATO a 14 noi membri în Europa de Est de la Războiul Rece reprezintă o amenințare pentru Rusia și că NATO încalcă principiul internațional convenit conform căruia țările nu ar trebui să-și consolideze propria securitate în detrimentul altora.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close