Antena 3 CNN Externe Ucraina se decuplează de la rețeaua electrică a Rusiei

Ucraina se decuplează de la rețeaua electrică a Rusiei

Autoritățile ucrainene se pregătesc pentru decuplarea sistemului energetic național de rețeaua Rusiei

Ucraina se decuplează de la rețeaua electrică a Rusiei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Feb 2022   •   11:21

În contextul tensiunilor ridicate cu Moscova, urmează o perioadă critică: în intervalul 24-26 februarie, sistemul ucrainean de transport al energiei electrice este programat să se deconecteze complet de sistemele similare din țările vecine, inclusiv Rusia.

Exercițiul are scopul de a testa funcționarea în izolare, ca parte a probelor obligatorii înainte de sincronizarea completă cu sistemul european, planificată să aibă loc în 2023.

În acest context, au apărut temeri cu privire la scenariul în care Rusia ar putea refuza reconectarea Ucrainei la rețea, odată ce testul este finalizat.

Un astfel de incident ar putea crea dificultăți într-o perioadă de vârf a cererii pe timp de iarnă.

Operatorul energetic din Ucraina dă asigurări că poate gestiona situația dacă Rusia refuză reconectarea

Însă Ukrenergo, compania care operează liniile de transport, insistă că sistemul este pe deplin pregătit iar operatorul dorește să efectueze testul la data stabilită.

Șeful Ukrenergo, Volodimir Kudrițki, a declarat că Ucraina a acumulat deja peste 700.000 de tone de cărbune și se așteaptă să crească acest volum până la 1,2 milioane de tone până la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie.

Potrivit lui Kudrițki, această cantitate este mai mult decât suficientă pentru a permite centralelor termice să funcționeze la maxim pe toată perioada de izolare, când nu sunt permise importuri, și chiar și în cazul în care Rusia refuză recuplarea sistemului ucrainean la rețeaua sa.

Oficialul a respins afirmațiile privind vulnerabilitatea sistemului la atacuri informatice, menționând că Ukrenergo a investit 11 milioane de dolari pentru a-și consolida apărarea cibernetică, lucrând îndeaproape cu experții americani pentru a limita riscurile.

El a arătat că operatorul energetic nu a fost afectat de recentul atac cibernetic împotriva mai multor instituții guvernamentale ucrainene.

Sincronizarea sistemului energetic ucrainean cu cel european, sub umbrela Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E) ,este unul dintre pilonii-cheie ai integrării mai largi a Ucrainei cu piețele blocului comunitar.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia rețea electrică
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close