Antena 3 CNN Externe Ucraina şi Rusia, acord pentru verificarea tranzitului de gaz de către observatorii internaţionali

Ucraina şi Rusia, acord pentru verificarea tranzitului de gaz de către observatorii internaţionali

Ucraina şi Rusia, acord pentru verificarea tranzitului de gaz de către observatorii internaţionali
08 Ian 2009   •   23:51

Premierul ceh Mirek Topolanek a ajuns joi la un acord cu premierul rus Vladimir Putin, în privinţa deplasării unor observatori internaţionali "oriunde va fi necesar" pentru a controla fluxul gazelor, anunţă AFP, citând un purtător de cuvânt al executivului ceh. Detaliile acordului vor fi puse la punct vineri, când observatorii se vor putea deplasa deja în Ucraina pentru a face verificările stabilite.
Ucraina şi Comisia Europeană au semnat, joi, un acord prin care observatorii europeni sunt invitaţi să verifice tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul fostei ţări sovietice. Ucraina aşteaptă ca Rusia să facă acelaşi lucru, a declarat un membru al delegaţiei ucrainene, citat de AFP.
Potrivit lui Viatcheslav Kniajitski, responsabil de domeniul energetic, memorandumul semnat de preşedintele companiei ucrainene Oleg Doubina şi de vicepremierul Hryhoriy Nemyria ?dă drumul tranzitului via Ucraina?.
?Acest lucru ne va permite să verificăm dacă Ucraina fură gazul rusesc?, a declarat Kniajitski.
În acelaşi timp, acesta a explicat că cei din Comisia Europeană trebuie să mai semneze un acord cu reprezantanţii Gazprom, în ceea ce priveşte activitatea observatorilor pentru ca livrările e gaz rusesc către Europa, întrerupte miercuri, să fie reluate.
La Praga, vicepremierul ceh în relaţiile europene, Alexand Vondra a spus că, în cazul în care acordul va fi semnat, observatorii îşi vor începe activitatea vineri.

Memorandumul semnat de Comisia Europeană şi Ucraina prevede venirea controlorilor europeni pe teritoriul fostului stat sovietic pentru a verifica fluxul de gaz înregistrat de staţiile de măsurare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close