Antena 3 Externe Ucraina vrea referendum pentru mărirea puterii preşedintelui

Ucraina vrea referendum pentru mărirea puterii preşedintelui

07 Iul 2010   •   19:56
Ucraina vrea referendum pentru mărirea puterii preşedintelui

 


Parlamentul ucrainean intenţionează să iniţieze un referendum pentru a întreba cetăţenii dacă reforma constituţională din 2004 ce oferă puteri mai puţine preşedintelui este raţională, declara un lider al partidului pro-prezidenţial al Regiunilor.

 

Declaraţia vine la doar o săptămână după ce preşedintele Viktor Ianukobici aprecia în mesajul său despre starea naţiunii că reforma a provocat "dezechilibre" şi "serioasă criză de putere " şi a propus revizuirea constituţiei.

"Vom revizui grăbita reformă constituţională introdusă în 2004, care a dezechilibrat mecanismului statului. Cred că ar trebui să cerem sfatul poporului în această chestiune," arăta Oleksandr Efremov.

Amendamentele constituţionale, aprobate în timpul preşedintelui Leonid Kucima, au fost introduce în vara anului 2006, şi oferă mai multă putere parlamentului.

Succesorul lui Kucima, Viktor Iuşcenko, a încercat să abolească reformele.

"Ianukovici se teme că va pierde alegerile parlamentare din 2012, drept pentru care va exista o majoritate parlamentară pe care nu o va putea controla," aprecia parlamentarul de opoziţiei Oleh Liashko.

 

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Ucraina viktor ianukovici referendum

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close