UE ar putea interzice exporturile de gaze şi să limiteze consumul industrial

de A.M.P    |    01 Sep 2014   •   20:33
UE ar putea interzice exporturile de gaze şi să limiteze consumul industrial Foto: bomberossanrafael.blogspot.com

Uniunea Europeană ar putea interzice exporturile de gaze şi să limiteze consumul industrial, pentru protejarea aprovizionării cu energie a utilizatorilor casnici în această iarnă, în eventualitatea în care Rusia ar opri livrările de gaze din cauza crizei din Ucraina, potrivit unei surse comunitare, scrie Reuters.
   
Rusia este cel mai mare furnizor de petrol, gaze şi cărbune al Europei, iar infrastructura de conducte din Ucraina ar putea fi folosită ca armă politică, aşa cum s-a mai întâmplat, având în vedere că autorităţile europene şi cele de la Moscova se contrazic din cauza acţiunilor militare ruseşti pe teriotoriul ucrainean.
   
Autorităţile de la Kiev avertizează că Rusia intenţionează să oprească livrările de gaze către Europa, în timp ce Moscova susţine că Ucraina ar putea sustrage gaze destinate ţărilor UE. Liderii europeni au avertizat între timp că ar putea impune noi sancţiuni Rusiei, dacă nu îşi va retrage forţele din Ucraina.

Cumpărătorii de petrol şi cărbune pot găsi alţi furnizori relativ uşor, dar statele din sud-estul Europei primesc majoritatea gazelor de la grupul rus Gazprom.

Europa primeşte gaze naturale lichefiate (GNL) în porturile de la Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic, şi  prin intermediul navelor venite din Qatar şi Algeria, dar cumpărătorii europeni deseori revând încărcăturile în străinătate, pentru a obţine preţuri mai mari decât pe piaţa locală.
   
O sursă de la Comisia Europeană a declarat că este analizată posibilitatea de a interzice această practică, pentru a spori rezervele.
   
"Pe termen scurt, suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu aprovizionarea cu gaze a Europei de Sud-Est. Speranţa noastră este că în cazul blocării livrărilor, reglementarea 994/2010 ar putea împiedica revânzarea gazelor lichefiate din Europa, şi limita consumul industrial de gaze, pentru a proteja populaţia", a spus sursa, care cunoaşte planurile de urgenţă ale Comisiei în privinţa energiei.
   
Comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat săptămâna trecută, în timpul negocierilor cu Ucraina şi Rusia, că UE pregăteşte "un plan B" pentru protejarea livrărilor.
   
Ungaria, care ar putea fi una dintre cele mai afectate ţări de oprirea livrărilor de gaze, a anunţat că monitorizează necesitatea de creştere a rezervelor strategice. Ministerul Dezvoltării analizează posibile măsuri care să determine operatorii din piaţă să crească rezervele peste niveul minim obligatoriu.
   
Reducerea consumului de gaze din industrie ar afecta economia europeană deja fragilă, în timp ce interzicerea revânzării gazelor lichefiate ar afecta veniturile companiilor de utilităţi.

Parteneri
x close