Antena 3 CNN Externe UE aşteaptă din partea Ucrainei "paşi concreţi" pentru oprirea violenţelor

UE aşteaptă din partea Ucrainei "paşi concreţi" pentru oprirea violenţelor

UE aşteaptă din partea Ucrainei "paşi concreţi" pentru oprirea violenţelor
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
25 Ian 2014   •   12:20
Uniunea Europeană a subliniat sâmbătă că aşteaptă din partea puterii ucrainene "paşi concreţi" care să "stopeze spirala violenţei şi intimidării" şi în vederea reinstalării calmului în ţară, relatează AFP, conform Mediafax.
"Întâlnirile pe care le-am avut la Kiev au arătat nevoia efectuării unei serii de paşi concreţi, mai întâi pentru reconstruirea încrederii, care să stopeze spirala violenţei şi intimidării", a declarat comisarul pentru Extindere Stefan Füle, la finalul unei vizite în capitala ucraineană.
El a relevat că le-a prezentat interlocutorilor "îngrijorările profunde" ale UE faţă de escaladarea crizei din Ucraina, "subliniind asupra necesităţii de a pune capăt ciclului violenţei şi de a lupta împotriva impunităţii autorilor încălcării drepturilor omului".
Acest lucru "este necesar să fie completat, într-o a doua fază, de un proces politic care să nu excludă şi care să conducă la stabilitate în Ucraina", a adăugat el, citat într-un comunicat.
Comisarul a anunţat că a discutat, în cursul acestor întâlniri, "despre o serie de paşi în această direcţie" şi i-a asigurat pe interlocutori, de la putere, din opoziţie şi societatea civilă, că "UE va rămâne angajată în procesul de ajutorare în vederea calmării situaţiei şi de găsire a unei ieşiri din criză".
El a amintit că, în acest scop, Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, urmează să efectueze o vizită la Kiev în perioada 30-31 ianuarie.
Füle s-a întâlnit vineri cu preşedintele Viktor Ianukovici care, la finalul acestei reuniuni, a anunţat o remaniere a Guvernului şi amendarea legilor controversate împotriva protestatarilor.
Însă acest anunţ nu i-a descurajat pe manifestanţii mobilizaţi de două luni, care menţineau sâmbătă presiunea asupra puterii ucrainene.

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close