Antena 3 CNN Externe UE respinge cererea Elveției de renegociere a acordului privind libera circulație

UE respinge cererea Elveției de renegociere a acordului privind libera circulație

UE respinge cererea Elveției de renegociere a acordului privind libera circulație
24 Iul 2014   •   22:17

Uniunea Europeană a refuzat joi cererea autorităților elvețiene de renegociere a acordului privind libera circulație care să-i permită Confederației Helvetice să instaureze cote pentru imigrație, a afirmat o sursă europeană, relatează AGERPRES.
Decizia a fost luată în cursul unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de țări ale UE la Bruxelles și va fi formalizată într-o scrisoare oficială adresată Bernei, potrivit sursei.

Elveția dorește să introducă cote de imigrație pentru sejururile scurte ale străinilor, locuitorii din zona de graniță și persoanele care vor să se instaleze definitiv, ca urmare a votului din 9 februarie care limitează imigrația în masă.

Uniunea Europeană a declarat de mai multe ori că refuză orice punere în cauză a principiului privind libera circulație.

În momentul intrării în vigoare a acordului UE privind libera circulație, ceea ce se face treptat din 2002, autoritățile estimau că nu vor fi decât maximum 8.000 de nou-sosiți pe an, respectiv de zece ori mai puțin decât ceea ce se întâmplă în realitate.

În 2013, străinii reprezentau 23,5% (1,88 milioane de persoane) din populația Elveției. Înainte de acordurile cu UE privind libera circulație, străinii reprezentau circa 20% în Elveția. În prezent, 1,25 milioane dintre ei provin din UE sau din țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS).

Ca urmare a referendumului, guvernul elvețian are la dispoziție trei ani pentru revizuirea acordurilor încheiate cu UE, principalul său partener comercial.



×
Subiecte în articol: UE
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close