Antena 3 CNN Externe UE se opune ?dezbrăcării? prin scanare, pe aeroporturi

UE se opune ?dezbrăcării? prin scanare, pe aeroporturi

UE se opune ?dezbrăcării? prin scanare, pe aeroporturi
27 Oct 2008   •   18:33

În 2010, pe aeroporturile din Uniunea Europeană ar trebui să intre în vigoare aparatele de scanare care folosesc tehnologia Rapiscan. Deputaţii europeni au adoptat însă, la sfârşitul săptămânii trecute, o rezoluţie care cere Comisiei ca în trei luni să efectueze o evaluare a impactului pe care Rapiscan o poate avea asupra drepturilor fundamentale ale omului şi asupra sănătăţii. Potrivit comunicatului PE, citat de Cotidianul, aparatele Rapiscan produc ?imagini scanate ale persoanelor ca şi cum ar fi dezbrăcate şi echivalează cu o percheziţie a unui corp virtual. Acest lucru ar avea repercusiuni grave asupra dreptului la viaţă privată, la protecţia datelor şi a dreptului la demnitate a persoanelor?.
Şi europarlamentarul PNL Adina Vălean se opune iniţiativei, ea scriind pe site-ul personal că ?imaginile furnizate de scannerele Rapiscan prezintă detalii anatomice ale persoanelor într-o manieră distinctă, care poate afecta demnitatea. Expunerea la raze X, ca şi posibilitatea de ?profilare? a persoanelor private reprezintă alte două motive de preocupare care decurg din noua reglementare?.

La solicitarea Adinei Vălean, firma producătoare, Rapiscan, a adus ca argument în sprijinul tehnologiei folosite faptul că imaginile scanate nu pot fi salvate în computerele care procesează imaginea. ?Totuşi, chiar documentul oferit de Rapiscan, care promovează tehnologia, include astfel de imagini, aparent obţinute printr-o simplă apăsare de taste (captură de ecran, vezi foto)?, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Adinei Vălean. Europarlamentarul mai spune că, fiind o persoană care călătoreşte foarte des cu avionul, nu ar dori în niciun caz ca personalul de securitate să poată privi imagini cu ea asemănătoare cu cele oferite de Rapiscan.
Membrii Parlamentului European au cerut totuşi garanţii că vor exista metode care să prevină ca imaginile în nud, mai ales ale unor celebrităţi, să fie vândute publicaţiilor de scandal. În ciuda acestor probleme, folosirea tehnologiei Rapiscan, prin care este sporită securitatea pe aeroporturi, face procedura de îmbarcare mult mai uşoară şi rapidă, iar stfel de aparate sunt deja utilizate la Londra sau Amsterdam.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Adina Valean
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close