Antena 3 CNN Externe UE va investi 50 miliarde euro în cercetare pentru sectorul energetic

UE va investi 50 miliarde euro în cercetare pentru sectorul energetic

UE va investi 50 miliarde euro în cercetare pentru sectorul energetic
Sursa foto: generator eolian
22 Oct 2009   •   09:23

Uniunea Europeană va investi 50 de miliarde de euro în tehnologii din sectorul energetic, potrivit informaţiilor provenite din cadrul conferinţei ce vizează Planul strategic pentru tehnologie energetică al UE, de la Stockholm .

"Comisia Europeană estimează că un plus de investiţii de 50 de miliarde de euro în cercetarea tehnologiei energetice vor fi necesare în următorii 10 ani. Aceasta presupune aproape triplarea investiţiei anuale a UE, de la 3 la 8 miliarde de euro", arăta Janez Potocnik, Comisarul pentru Ştiinţă şi Cercetare.

Organizată de Agenţia pentru Energie a Suediei în colaborare cu Comisia Europeană, Planul strategic al UE va accelera dezvoltarea şi implementarea de tehnologii cu slabe emisii de gaze cu efect de seră.

Planul european prevede şi cum ar trebui divizaţi banii investiţii între asemenea tehnologii ce să ducă Europa de la o dependenţă de 80% de combustibilul fosil la o reducere cu 80 procente a emisiilor de gaze până în 2050.
Planul final acord şase miliarde euro pentru cercetare a energiei eoliene, despre care Comisia crede că ar putea produce o cincime din necesarul de electricitate până în 2020. Banii vor ajuta la finanţarea din zonele de coastă, unde vânturile sunt mai puternic, prin investirea în turbine de nou generaţie şi noi structuri.
Energia solară va beneficia de 16 miliarde euro pentru a contribui cu 15% din necesarul UE în următorii zece ani. Bioenergia va dispune de 9 miliarde euro pentru a putea produce 14 procente, dar de bani vor beneficia şi reţelele de transport.
În plus, 13 miliarde de euro vor merge spre tehnologii de captură şi stocare a carbonului, iar alte şapte către sectorul nucleare.
Măsurile însă nu au reuşit să mulţumească actorii de pe piaţă, majoritatea fiind critici la adresa modului de împrărţire a finanţării. Principala acuză se referă la excluderea unor proiecte de energie regenerabilă, precum cea geotermală sau microhidrocentrale şi energia marină, de exemplu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close