Antena 3 CNN Externe Un afiş al filmului "Metropolis", din 1927, ar putea fi vândut cu 1 milion de dolari

Un afiş al filmului "Metropolis", din 1927, ar putea fi vândut cu 1 milion de dolari

Un afiş al filmului "Metropolis", din 1927, ar putea fi vândut cu 1 milion de dolari
Sursa foto: Foto: filmofilia.com
28 Iun 2012   •   14:04

Un afiş al filmului "Metropolis", regizat de Fritz Lang în 1927, ar putea fi vândut cu 1 milion de dolari, la o licitaţie unde vor fi scoase la vânzare diverse obiecte şi opere de artă care au aparţinut colecţionarului Kenneth Schachter, informează lefigaro.fr.
   
Colecţionarul Kenneth Schachter s-a declarat în stare de faliment în decembrie 2011, pentru a se proteja într-un proces în care este acuzat că a împrumutat 500.000 de dolari de la Robert Mannheim, un investitor care îi oferea bani pentru a cumpăra afişe ale unor filme celebre cu scopul de a le vinde ulterior pentru a obţine profituri considerabile.
   
Kenneth Schachter a cumpărat în 2005, pentru suma de 690.000 de dolari - un record în domeniu -, unul dintre afişele create, în 1926, de pictorul german Heinz Schulz-Neudamm pentru filmul "Metropolis", regizat de Fritz Lang. Doar patru exemplare din seria de afişe oficiale au rezistat până în zilele noastre, iar acest lucru ar putea urca preţul pentru afişul scos la vânzare la 800.000 de euro (1.000.000 de dolari).
   
Afişul a fost realizat pentru premiera filmului din 1927. El reprezintă o versiune internaţională a afişului, întrucât distribuitorii străini au decis atunci să creeze şi propriile afişe pentru a promova filmul în ţările lor. Robotul cu aspect feminin care apare pe afişul pictorului german, în spatele căruia apar blocuri de tip zgârie-nori din oraşul futurist Metropolis, a devenit de-a lungul anilor o imagine emblematică pentru acest lungmetraj.
   
Considerat un precursor al filmelor moderne din categoria science-fiction, "Metropolis" are la bază romanul omonim scris de soţia regizorului Fritz Lang, Thea von Harbou. El descrie o distopie urbană, despre o clasă de conducători care trăiesc în înălţimile oraşului (în faimoasele blocuri zgârie-nori) şi care asupresc clasa muncitorilor, ce lucrează sub pământ.
   


×
Subiecte în articol: afis vanzare
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close