Un deputat francez a fost sancţionat financiar după ce a refuzat să spună "doamna preşedintă"

de S.T.    |    08 Oct 2014   •   17:03
Un deputat francez a fost sancţionat financiar după ce a refuzat să spună "doamna preşedintă"
Un deputat francez a fost sancţionat financiar cu suma de 1.378 de euro, după ce a insistat să i se adreseze preşedintei de şedinţă din Adunarea Naţională cu titulatura "Doamna preşedinte".

Folosirea titulaturilor la feminin provoacă frecvent dispute în Adunarea Naţională, întrucât este refuzată de majoritatea deputaţilor de dreapta, însă este pentru prima oară când se finalizează cu o sancţiune, relatează AFP.

Această sancţiune financiară, în urma căreia deputatului în cauză îi va fi reţinută pentru o lună suma de 1.378 de euro, a provocat marţi reacţii aprinse în Adunarea Naţională, unde mai mulţi deputaţi din partidul de dreapta UMP au denunţat "o sancţiune scandaloasă". Ei au anunţat că vor contribui pentru a acoperi salariul reţinut colegului lor.

Disputa a apărut la dezbaterile de luni seară cu privire la tranziţia energetică în Franţa, unde deputatul Julien Aubert a insistat să i se adreseze deputatei socialiste Sandrine Mazetier, preşedinta şedinţei, cu titulatura "doamna preşedinte" în loc de "doamna preşedintă".

"Domnule Aubert, fie daţi dovadă de respect faţă de preşedinta şedinţei, fie există o problemă. Titulatura este doamna preşedintă sau veţi fi sancţionat", a insistat, la rândul său, vicepreşedinta Adunării Naţionale. În replică, deputatul a afirmat că acceptă sancţiunea şi nu face altceva decât să aplice regulile Academiei franceze, care se opune folosirii funcţiilor la feminin.

În schimb, stânga franceză a subliniat că preşedintele şedinţei a respectat o decizie din 1998 a biroului Adunării Naţionale, reconfirmată în 2000, cu privire la obligativitatea folosirii la feminin a funcţiilor exercitate de femei în Parlamentul de la Paris.

x close