Antena 3 CNN Externe Un european din şase trăieşte sub pragul sărăciei

Un european din şase trăieşte sub pragul sărăciei

Un european din şase trăieşte sub pragul sărăciei
21 Feb 2007   •   22:33

Aproximativ 16% din populaţia Uniunii Europene trăieşte sub pragul sărăciei, cei mai expuşi fiind copiii, aproximativ 19%, relevă un raport publicat de Comisia europeană, referitor la protecţia socială. Documentul, care va fi prezentat în cadrul summit-ului european din 8-9 martie, analizează primele strategii naţionale integrate în domenii precum incluziunea socială, pensiile, sistemul de sănătate şi îngrijirile medicale de lungă durată. Conform datelor prezentate în document, procentul celor care trăiesc sub pragul sărăciei variază între 9 şi 10% (în Suedia şi Republica Cehă) şi 21% (în Lituania şi Polonia) la nivelul Uniunii Europene cu 25 de membri - fără România şi Bulgaria, care au aderat la blocul comunitar la 1 ianuarie 2007.

Raportul, care analizează principalele tendinţe observate la nivelul Uniunii şi pune în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă fiecare stat membru, precizează că pragul sărăciei este stabilit la 60% din valoarea venitului mediu la nivel naţional. În 2006, aproape 10% dintre adulţii din UE25 apţi de muncă (şi 9,5% dintre copii) trăiau, în general, în medii familiale compuse din şomeri, relevă documentul publicat de executivul comunitar. Pentru populaţia adultă din Polonia şi Belgia, procentajul atinge 13%. Marea Britanie ocupă primul loc cu peste 16% din numărul adulţilor apţi de muncă - dar şi al copiilor - care, în 2006, trăiau în familii de şomeri.

Totodată, Europa suferă şi din cauza fenomenului muncitorilor săraci, care au un loc de muncă, însă trăiesc în condiţii precare. Astfel, 8% dintre muncitorii europeni (în vârstă de 18 ani şi peste) aveau, la nivelul anului 2004, venituri aflate sub pragul sărăciei, cifrele variind între 5% sau mai puţin în Republica Cehă, Germania şi ţările nordice) şi 13 sau 14% în Grecia, Portugalia şi Polonia.

De asemenea, raportul face referiri şi la speranţa de viaţă în interiorul Uniunii Europene (foarte dependentă de sistemele de sănătate) care, între 1995 şi 2005, a crescut cu trei ani la bărbaţi şi doi ani la femei. Potrivit documentului, în ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, există o diferenţă de 13 ani din acest punct de vedere la nivelul Europei: astfel, speranţa lor de viaţă ajunge la 65,4 de ani în Lituania şi 78,4 de ani în Suedia. La femei, ea variază între 75,4 de ani în România şi 83,9 de ani în Spania.

Rompres

×
Parteneri
Un nou val de praf Saharian vine peste România
x close