Antena 3 CNN Externe Una dintre cele mai puternice ARME ale lui Putin: Avem oameni special desemnați care lucrează 24 de ore din 24

Una dintre cele mai puternice ARME ale lui Putin: Avem oameni special desemnați care lucrează 24 de ore din 24

Una dintre cele mai puternice ARME ale lui Putin: Avem oameni special desemnați care lucrează 24 de ore din 24
23 Apr 2015   •   15:14

În calitatea sa de fost agent KGB și de șef al FSB (succesor al KGB), președintele rus Vladimir Putin cunoaște valoarea informației, însă viziunea sa despre modul în care ar trebui să funcționeze mass media este departe de ''primul amendament'' al Constituției SUA, care interzice îngrădirea libertății de exprimare și a libertății presei. Pentru Putin, este vorba mai degrabă de o tranzacție: cine este proprietarul mass media controlează ceea ce difuzează aceasta, scrie Jill Dougherty, fosta șefă a biroului CNN din Moscova, expertă în spațiul rus, în publicația The Atlantic, preluat de AGERPRES.

Dougherty a stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, care i-a spus că liderul de la Kremlin procesează cantități imense de informații și de date. Întâi de toate, biroul de presă și cel de comunicare ale administrației prezidențiale pregătesc o revistă a presei interne — federală și regională — pe baza surselor tipărite și online. ''Avem oameni special desemnați care lucrează 24 de ore din 24, pregătesc rezumate TV. Înregistrăm pentru el (pentru Putin) în timpul zilei jurnalele TV ale posturilor federale (rusești). Evident, este foarte greu pentru el să se uite la știri, așa că facem rezumate, versiuni prescurtate ale știrilor televizate, împărțite pe teme'', pe care Putin le urmărește seara în drum spre casă, explică Peskov. ''Este foarte convenabil (...) (Putin) poate folosi cele 20 de minute (dedicate examinării acestor rezumate) pentru a înțelege cu adevărat ceea ce s-a întâmplat în timpul zilei în materie de informație'', adaugă Peskov.

Fosta șefă a biroului CNN din Moscova amintește o declarație din 2013 a lui Putin, care spunea că la șefia resurselor de informații ale statului ar trebui să fie oameni patrioți, ''oameni care apără interesele Federației Ruse. Acestea sunt resurse de stat și așa vor rămâne''. Dougherty comentează că, din prima zi a mandatului său, Putin s-a grăbit să domine peisajul mass media din Rusia, aducând nu doar presa de stat, ci și pe cea privată sub influența Kremlinului.



×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close