Antena 3 CNN Externe Protest la Budapesta împotriva aşa-numitei 'legi a sclaviei'

Protest la Budapesta împotriva aşa-numitei 'legi a sclaviei'

Protest la Budapesta împotriva aşa-numitei 'legi a sclaviei'
Sursa foto: foto: Agerpres
08 Dec 2018   •   15:31

Mii de oameni au protestat sâmbătă la Budapesta faţă de un proiect de lege care le permite angajatorilor să le ceară salariaţilor să presteze până la 400 de ore suplimentare pe an, o măsură pe care criticii au numit-o 'legea sclaviei', transmite Reuters.

Citește și: Zeci de mii de oameni în stradă și peste 700 de arestați. Capitala Franței, sub stare de asediu

Membri de sindicat şi alţi protestatari s-au adunat sub un ger plumburiu de iarnă şi au mărşăluit cu bannere pe care scria 'Protestăm împotriva legii sclaviei' sau 'Obligă-ţi mama să facă ore suplimentare'.

Modificarea la codul muncii introdusă în parlament în această săptămână a declanşat critici intense şi cel mai amplu protest de stradă din ultimul an.

Poliţia a blocat piaţa principală din afara Parlamentului, spre care se îndreptau iniţial protestatarii, obligându-i pe aceştia să facă un ocol prin centrul Budapestei şi să umple Strada Constituţiei, principala arteră care duce spre clădirea legislativului.

'Suntem foarte supăraţi pentru modul în care merg lucrurile în ţară. Acest guvern face legi fără consultarea celor afectaţi', a declarat Zoltan Laszlo, vicepreşedinte al sindicatului metalurgiştilor Vasas, pentru Reuters.

'Sănătatea noastră este deja precară. Oamenii care fac astfel de legi acţionează împotriva societăţii. Le vom arăta că putem să ne luăm soarta în propriile mâini. Suntem dispuşi să fim mult mai duri', a adăugat sindicalistul.

Conform proiectului postat pe site-ul parlamentului, angajatorilor li se garantează prestarea a câte 250 de ore suplimentare pe an de către fiecare salariat. Pentru restul de ore suplimentare, vor trebui să aibă acordul angajaţilor.

Lajos Kosa, deputatul Fidesz care a iniţiat modificările, a declarat în parlament că săptămâna de lucru va continua să fie, ca regulă, de 5 zile a câte 8 ore, subliniind că toate orele suplimentare vor trebui plătite.

Kosa a mai precizat că numărul maxim de ore lucrate săptămânal, inclusiv timpul suplimentar, va fi de 48.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close