Antena 3 CNN Externe PROTESTE Franța. Peste 120.000 de oameni în stradă, 1.400 de persoane reținute. Proteste și la Bruxelles. VIDEO

PROTESTE Franța. Peste 120.000 de oameni în stradă, 1.400 de persoane reținute. Proteste și la Bruxelles. VIDEO

PROTESTE Franța. Peste 120.000 de oameni în stradă, 1.400 de persoane reținute. Proteste și la Bruxelles. VIDEO
08 Dec 2018   •   21:55

Circa 125.000 de manifestanţi au defilat sâmbătă în Franţa, în cadrul mişcării "vestelor galbene", a făcut cunoscut ministrul de interne, Christophe Castaner, care a anunţat, de asemenea, că 1.385 de persoane au fost reţinute, transmite AFP.

"Au avut loc 1.385 de reţineri, la ora la care vă vorbesc, şi acest număr continuă să crească. Au fost 975 de arestări şi acest număr continuă să crească", a declarat Christophe Castaner de la sediul Ministerului de Interne. "Este un nivel excepţional", a adăugat el.

Cum au ripostat jandarmii francezi în fața protestatarilor. GALERIE FOTO

'Vestele galbene', provenite majoritar din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară excedate de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.

Trump râde de francezi

Preşedintele american Donald Trump a scris pe contul său de Twitter: „Acordul de la Paris nu funcţionează prea bine pentru Paris. Proteste şi revolte în toată Franţa. Oamenii nu vor să plătească sume mari pentru a proteja probabil mediul. Strigând «Îl vrem pe Trump!». Iubesc Franţa”.

Erdogan critică duritatea forțelor de ordine franceze

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat sâmbătă 'violenţa disproporţionată' cu care au acţionat, în opinia lui, autorităţile franceze împotriva 'vestelor galbene', transmite AFP şi dpa.

'Dezordinea domneşte pe străzile din numeroase ţări europene, începând cu Parisul. Televiziunile, jurnalele sunt pline de imagini cu maşini care ard, magazine jefuite, riposte din cele mai violente ale poliţei împotriva manifestanţilor', a afirmat Erdogan.

Turcia este 'în acelaşi timp contra scenelor de haos provocate de manifestanţi şi împotriva violenţei disproporţionate care le este opusă', a mai spus Erdogan, arătând că urmăreşte situaţia 'cu preocupare'.

Manifestaţiile din Franţa sunt relatate pe larg de media din Turcia, care au difuzat în buclă în ultimele zile mai ales imaginile cu liceeni îngenuncheaţi şi cu mâinile pe cap după ce au fost reţinuţi de poliţie la Mantes-la-Jolie, în apropiere de Paris.

'Uitaţi-vă puţin la ce fac poliţiştii celor care îi criticau pe poliţiştii noştri', a reacţionat preşedintele Erdogan, potrivit căruia Europa 'a eşuat pe planurile democraţiei, drepturilor omului şi libertăţilor'.

'Cei care au incitat (mişcări) anti-migranţi şi anti-islam de dragul populismului politic au căzut în propria lor capcană. Zidurile de securitate şi de bunăstare nu sunt zguduite de migranţi sau de musulmani, ci de proprii cetăţeni' ai Europei, a adăugat liderul turc, în faţa unei adunări a susţinătorilor săi, la Istanbul.

El a acuzat unele state europene că au păstrat tăcerea în privinţa tentativei de puci din iulie 2016 a unei facţiuni a armatei turce. 'Aceştia sunt cei care au rămas tăcuţi împotriva celor care au încercat să verse sânge şi să dea foc străzilor noastre', a mai spus Erdogan.

Marine Le Pen îl atacă dur pe Macron

Preşedinta Adunării Naţionale franceze (fostul Front Naţional), Marine Le Pen, i-a cerut sâmbătă şefului statului, Emmanuel Macron, răspunsuri 'puternice' la 'suferinţa socială' exprimată de 'vestele galbene', care au manifestat din nou sâmbătă în Franţa, transmite AFP.

'Trebuie ca (Emmanuel Macron) să devină conştient de suferinţa socială şi să-i aducă răspunsuri foarte puternice şi imediate', a declarat Marine Le Pen la Bruxelles, în marja unei reuniuni organizate de partidul naţionalist flamand Vlaams Belang împotriva Pactului mondial asupra migraţiilor, şi la care a fost prezent şi fostul strateg al lui Donald Trump, Steve Bannon.

'Fac apel încă o dată la preşedintele Republicii să ţină cont de suferinţa care este exprimată şi să aducă un răspuns, să iasă de la Elysee', a insistat şefa Adunării Naţionale.

Marine le Pen a refuzat să comenteze cu privire la cele în jur de 1.000 de reţineri efectuate de forţele de ordine. 'Dacă există mai puţine violenţe (decât la manifestaţia din 1 decembrie), bineînţeles că sunt prima care să mă bucur', a afirmat ea.

Pe de altă parte, Marine Le Pen a apreciat că este 'indecent' să fie avută în vedere mai multă migraţie într-o perioadă în care poporul francez 'se revoltă pentru puterea sa de cumpărare şi demnitatea sa'.

Potrivit lui Steve Bannon, 'vestele galbene' din Franţa sunt 'exact acelaşi tip de oameni care l-au ales pe Donald Trump preşedinte ale Statelor Unite în 2016, acelaşi tip de oameni care au votat pentru Brexit, care vor să aibă controlul asupra ţărilor lor'.

Update: Zeci de persoane au fost reținute sâmbătă și la Bruxelles cu ocazia unei manifestații a vestelor galbene, la care participă circa 400 de persoane la începutul dupa-amiezii, anunță poliția locală. Alte zeci de persoane au fost interpelate de poliție. Lucrurile au degenerat și aici, protestatarii aruncând cu obiecte spre poliție, notează jurnalista Antena 3 Sabina Iosub.

Update ora 15.00 Mai mult de 30.000 de 'veste galbene' manifestau sâmbătă la prânz pe teritoriul Franţei, în a patra zi de proteste, în care au fost reţinute peste 700 de persoane, dintre care 575 la Paris, a anunţat secretarul de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez, potrivit AFP.

'La nivel naţional, cu tot cu cele de la Paris, suntem la peste 700 de reţineri pentru o participare la mişcare la mijlocul zilei de 31.000 de persoane pe teritoriul naţional, dintre care 8.000 la Paris', a declarat Nunez la postul France 2.

Aceste cifre sunt foarte apropiate de cele consemnate în urmă cu o săptămână, la 1 decembrie.

În afara oraşelor, pe autostrăzi şi şosele s-au înregistrat numeroase puncte de perturbare, cu blocaje, baraje filtrante, devieri de trasee.

Pe Twitter, jandarmeria a anunţat că peste 5.000 de persoane au fost controlate pe reţelele rutiere şi la punctele de taxare, operându-se 'numeroase reţineri de persoane violente care aveau asupra lor obiecte periculoase'

UPDATE 14.00

PROTESTE PARIS. O nouă intervenție în forță a trupelor anti-revoltă.

Cotidianul francez Libération a titrat sâmbătă: "Alertă galbenă! Ia foc Parisul?"

"Această Europă care pare prosperă nu trebuie să neglijeze dimensiunea socială. Au fost unii care și pe la Bruxelles, dar și prin România, în anii anteriori, proclamau decesul modelului de Europă socială. E foarte greșit.

Iată că și în Franța, care e o țară cu o tradiție democratică extraordinară, dar și cu o tradiție a democrației care protestează în stradă, poate genera proteste și chiar mișcări violente", a declarat, la Antena 3, Titus Corlățean, fost ministru de Externe.

PROTESTE PARIS. Mobilizarea 'vestelor galbene' de sâmbătă de la Paris a dus la reţinerea a 481 de persoane şi la plasarea în arest preventiv a 211 persoane, a anunţat premierul Edouard Philippe, potrivit AFP.


Acest număr este deja mai mare decât totalul reţinerilor (412) efectuate în capitală la manifestaţiile de la 1 decembrie, potrivit Agerpres.

"Vreau încă o dată să mulţumesc tuturor celor - responsabili politici, sindicali şi ai diferitelor asociaţii, precum şi cetăţeni - care au făcut apel la calm astfel încât francezii care vor să îşi exprime revendicările să nu se amestece cu cei care vor să distrugă şi să se lupte cu forţele de ordine", a subliniat Edouard Philippe.

Şeful guvernului, care a făcut aceste declaraţii la ieşirea de la o reuniune la Ministerul de Interne, a spus că a fost mobilizat un dispozitiv de securitate "excepţional prin mijloace, excepţional prin organizarea pe care am făcut-o".

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

Tensiunea era în creştere sâmbătă în apropiere de Champs-Elysées, la Paris, unde forţele de ordine au lansat primele gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din mişcarea 'vestelor galbene', adunaţi cu miile să protesteze, cerând demisia lui Macron .

----------------------------

PROTESTE PARIS. Cel puţin 354 de persoane au fost reţinute sâmbătă la Paris până la ora locală 10.10, iar 127 de persoane se află în arest după începutul mobilizării de mare risc a "vestelor galbene", a anunţat prefectura de poliţie, potrivit AFP.

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

Aproximativ 89.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în ţară, dintre care 8.000 în Paris, sprijiniţi de vehicule blindate ale jandarmeriei, o premieră pentru o mişcare de protest.

Oraș-fantomă înainte de Sărbători, totul este închis

Parisul arată ca un oraş fantomă sâmbătă, muzeele, numeroase magazine şi metroul fiind închise în contextul în care forţele speciale se pregătesc de protestatarii mişcării "vestelor galbene" în capitală şi în alte oraşe franceze în al patrulea weekend de manifestaţii împotriva creşterii costului vieţii, relatează Reuters.

Ar fi trebuit să fie o zi festivă de cumpărături înainte de Crăciun, însă numărul turiştilor în Paris este restrâns, iar localnicii au fost sfătuiţi să rămână în casă pe cât posibil.

Zeci de străzi din centrul Parisului au fost închise traficului, în timp ce Turnul Eiffel şi muzee faimoase ca Musee d'Orsay, Centre Pompidou şi Louvre au rămase de asemenea închise.

Multe magazine au fost baricadate pentru a se evita jafurile, iar mobilierul stradal şi materialele de pe şantiere au fost înlăturate pentru a nu fi folosite ca proiectile.

Circa 89.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în întreaga ţară.

Dintre aceştia, circa 8.000 au fost desfăşuraţi la Paris pentru a se evita repetarea tulburărilor de sâmbăta trecută, când protestatarii au incendiat maşini şi au distrus magazine pe Bulevardul Champs-Elysees şi au vandalizat Arcul de Triumf cu graffiti împotriva preşedintelui Emmanuel Macron.

Până la ora 08.45 GMT, circa 1.500 de protestatari se adunaseră pe Champs-Elysees, potrivit poliţiei, iar numărul lor este în creştere.

Folosindu-se de reţelele de socializare, protestatarii au numit acest weekend ca 'Actul IV' într-o confruntare dramatică cu Macron şi politicile sale.

Protestatarii mişcării 'vestelor galbene', numiţi astfel după vestele de siguranţă extrem de vizibile pe care şoferii francezi trebuie să le aibă în maşină, au izbucnit în noiembrie din cauza scumpirii carburanţilor.

Demonstraţiile s-au extins de atunci într-o mişcare de rebeliune, uneori violentă, împotriva lui Macron, o provocare mai greu de gestionat deoarece mişcarea nu are un lider formal.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close