Antena 3 CNN Externe Unităţi armate comune, înfiinţate de şapte state din fosta URSS

Unităţi armate comune, înfiinţate de şapte state din fosta URSS

Unităţi armate comune, înfiinţate de şapte state din fosta URSS
Sursa foto: soldat rusesc
04 Feb 2009   •   18:51

Pentru a răspunde ameninţărilor externe, şapte dintre statele care au făcut parte din fosta URSS, s-au pus de acord, miercuri, asupra înfiinţării unor "forţe armate colective de reacţie", cu baza în Rusia, anunţă AFP. Statele menţionate sunt membre ale Organizaţiei tratatului pentru securitate colectivă (ODKB). Acordul a fost semnat în cadrul unui summit la care au participat preşedinţii celor şapte state membre (Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kîrgîzstan).
"Am convenit asupra necesităţii de a înfiinţa forţe unificate", a declarat Dmitri Medvedev, care a apreciat că aceste unităţi vor permite o "reacţie operaţională la ameninţări".
Forţele colective "vor avea un comandament comun şi se vor afla în permanenţă pe teritoriul rus", precizase anterior Serghei Prihodko, un consilier al preşedintelui rus, citat de agenţiile ruse de presă.
Nu se cunosc deocamdată detaliile privind comandamentul unificat sau compoziţia acestor unităţi comune.
În aceste forţe Rusia va include în special două unităţi de paraşutişti, care vor avea baza în regiunile Ivanovo şi Ulianovsk (Volga), conform lui Prihodko.
Acesta a subliniat faptul că acordul privind forţele comune "trebuie să consolideze importanţa acestei organizaţii (ODKB) ca agent de stabilizare în spaţiul fostei URSS".
Rusia face încercări pentru a-şi întări influenţa în fostele republici sovietice, mai ales în domeniul-cheie al apărării. Statele Unite şi-au consolidat poziţiile în Caucaz şi Asia centrală, în momentul destrămării URSS, la sfârşitul lui 1991.
Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close