CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană ar putea accepta vize de 12 luni pentru a permite tinerilor să călătorească şi să lucreze liber în Regatul Unit

Uniunea Europeană ar putea accepta vize de 12 luni pentru a permite tinerilor să călătorească şi să lucreze liber în Regatul Unit

Andrei Paraschiv
5 minute de citit Publicat la 21:43 25 Apr 2025 Modificat la 21:43 25 Apr 2025
fata cu carti in mana in londra
O sursă a declarat că o viză de un an, cu posibilitatea de prelungire cu unul sau doi ani, ar putea fi o opțiune mai acceptabilă din punct de vedere politic. Foto: Getty Images

Uniunea Europeană este pregătită să facă concesii majore în cadrul negocierilor pentru a permite tinerilor britanici și europeni, între 18 și 30 de ani, să călătorească și să lucreze liber, deschizând potențial calea pentru o resetare mult așteptată cu Bruxelles-ul post-Brexit, scrie The Guardian.

O schemă care ar permite mii de tineri europeni să locuiască și să muncească în Regatul Unit a fost considerată una dintre cererile cheie ale UE într-un posibil acord post-Brexit ce ar putea include domenii precum apărarea, energia și migrația. În acest sens, statele membre ale UE ar putea accepta o limitare a vizelor de muncă la doar 12 luni, cu plafoane privind numărul beneficiarilor și restricții referitoare la sectoarele în care cetățenii UE pot lucra. De asemenea, este luat în calcul un sistem de tip "unul vine, unul pleacă".

Surse europene au declarat că această schemă va fi redenumită "programul experiență pentru tineret", tocmai pentru a evita impresia că s-ar redeschide rutele de imigrare pentru cetățenii UE care vor să trăiască și să muncească în Marea Britanie.

Întrebat vineri despre perspectiva unei astfel de scheme, un purtător de cuvânt din Downing Street a afirmat că "ambele părți discută o gamă largă de probleme, ceea ce este absolut normal într-un proces de negociere".

UE a propus pentru prima dată o schemă de mobilitate a tinerilor în aprilie 2024, care să le permită acestora să lucreze sau să studieze până la patru ani, dar propunerea a fost respinsă de Partidul Laburist și de cel Conservator. După un an de discuții, sursele spun că schema a devenit o prioritate pentru state membre-cheie, precum Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia și Țările de Jos și că sunt necesare compromisuri pentru a ajunge la un acord.

O sursă a declarat că o viză de un an, cu posibilitatea de prelungire cu unul sau doi ani, ar putea fi o opțiune mai acceptabilă din punct de vedere politic.

Regatul Unit are deja o schemă de mobilitate a tinerilor, care permite persoanelor din 12 țări non-UE să lucreze în Marea Britanie pentru doi sau trei ani. Potrivit datelor Ministerului de Interne, doar 23.000 de tineri au venit în Regatul Unit prin această schemă în 2023, dintre care 9.900 au fost din Australia.

În ciuda opoziției eurosceptice față de orice acord special pentru vizele tinerilor cu UE, fostul ministru și susținător al Brexitului, Steve Baker, și-a exprimat sprijinul pentru inițiativă, afirmând că ar fi un "lucru bun" și că "în mod clar nu ar echivala cu o revenire la libera circulație din perioada UE".

Cu toate acestea, fostul președinte al Grupului european de cercetare a calificat controversa cu privire la sistem drept o "pistă falsă" menită să distragă atenția alegătorilor de la un acord privind standardele pentru alimente și băuturi care este, de asemenea, pus în discuție și care, în opinia sa, ar pune în pericol un acord comercial cu SUA.

Secretarul pentru mediu, Steve Reed, a insistat că guvernul nu va încălca angajamentele din manifestul său privind libertatea de mișcare.

"Suntem foarte clari în manifestul nostru: nu va exista nicio revenire la piața unică, la uniunea vamală sau la libertatea de mișcare – și această poziție rămâne neschimbată", a declarat el pentru Times Radio, potrivit The Guardian.

În cadrul unei vizite la Washington, unde urma să se întâlnească cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, cancelarul Rachel Reeves a declarat că relația comercială a Regatului Unit cu UE este "probabil chiar mai importantă" decât cea cu Statele Unite.

Ambasadorul Germaniei în Regatul Unit s-a arătat "foarte optimist" în legătură cu un posibil acord privind mobilitatea tinerilor, după o întrevedere dintre liderul laburist Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ambasadorii europeni vor fi informați cu privire la evoluția discuțiilor miercurea viitoare.

"Sunt destul de optimist că ne îndreptăm într-o direcție pozitivă. Ar deschide oportunități și pentru tinerii cu resurse financiare mai reduse, care ar putea astfel să muncească în străinătate, să învețe o limbă – și ne dorim ca acest lucru să funcționeze în ambele sensuri", a spus Miguel Berger, Ambasadorul Germaniei în Regatul Unit, pntru BBC Radio 4, potrivit The Guardian.

El a adăugat că "există o pregătire serioasă și intensă în vederea summitului din 19 mai", care va avea loc la Londra, între Regatul Unit și UE.

"O schemă temporară și limitată pentru tinerii europeni ar fi un lucru bun și în niciun caz nu ar însemna o revenire la libera circulație, care este nelimitată în timp și obligă statele să trateze cetățenii europeni ca pe propriii lor cetățeni. Orice confuzie în acest sens ar trebui clarificată rapid", a reiterat Steve Baker.

Cu toate acestea, el a atras atenția că este nevoie de mai multă concentrare asupra unui potențial acord sanitar și fitosanitar (SPS) care ar putea elimina controalele asupra exporturilor de alimente și băuturi. El a avertizat că orice angajament de a urma din nou regulile UE ar putea compromite un acord comercial cu SUA și, implicit, perspectivele de creștere economică necesare pentru a susține plata pensiilor în viitor.

"În timp ce ne concentrăm pe această pistă falsă, Marea Britanie pare hotărâtă să adopte din nou regulile UE privind alimentele și produsele, ceea ce ar încălca acordul comercial cu țările din Pacific și ar bloca un acord cu SUA. Asta contează, pentru că de acolo vine creșterea. Fără creștere, nu ne vom putea onora angajamentele privind pensiile peste 10 ani", a spus Baker.

Partidul Laburist și UE colaborează la conturarea a șapte piloni de negociere, care ar urma să conducă la o "înțelegere comună", o declarație ce ar fi urmată de discuții detaliate pentru stabilirea exactă a termenilor.

"Nu se așteaptă ca summitul în sine să aducă decizii definitive. Cel mult, ar putea rezulta un angajament reciproc de a explora posibile căi de acord în privința acestor chestiuni", a precizat o sursă din cadrul UE.

Cele șapte domenii de negociere sunt apărarea și securitatea, prețul carbonului, migrația, mobilitatea tinerilor, energia, pescuitul și standardele de reglementare. Totuși, unele voci consideră că discuțiile sunt lipsite de ambiție.

Mai multe state membre insistă, de asemenea, ca Regatul Unit să revină în programul Erasmus+, destinat schimburilor universitare și profesionale, și să încheie un acord care să le permită cetățenilor să studieze reciproc în universitățile celuilalt, beneficiind de taxele interne. Marea Britanie a respins până acum această propunere, invocând dezechilibrul anterior dintre numărul de studenți europeni veniți în Regat și cel al britanicilor care au studiat în UE.

În plus, un organism consultativ oficial creat în baza acordului comercial și de cooperare post-Brexit a cerut guvernului britanic să avanseze negocierile, solicitând:

  • eliminarea interdicției privind exportul de cartofi de sămânță britanici în UE;

  • înlăturarea barierelor privind testarea pe loturi a produselor farmaceutice;

  • recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale;

  • eliminarea obstacolelor pentru muzicienii și artiștii britanici în turneu, precum și pentru echipele lor de sprijin;

  • acces mai ușor la medicamente veterinare în Irlanda de Nord;

  • revenirea la o reglementare comună în domeniul substanțelor chimice.

×
x close