CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană pregătește restricţii de export asupra SUA dacă negocierile comerciale eşuează

Uniunea Europeană pregătește restricţii de export asupra SUA dacă negocierile comerciale eşuează

Anamaria Nedelcoff
2 minute de citit Publicat la 10:58 21 Apr 2025 Modificat la 10:58 21 Apr 2025
razboi comercial sua ue
Imagine cu caracter ilustrativ. sursa foto: Getty Images

Uniunea Europeană pregătește o strategie de răspuns în fața războiului comercial declanșat de președintele american Donald Trump, luând în calcul impunerea unor restricții la exporturile către Statele Unite, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

Măsura ar putea fi activată doar în cazul în care negocierile în curs nu vor da rezultate satisfăcătoare, susțin surse europene care au dorit să rămână anonime.

Restricțiile vizate ar fi un instrument de descurajare și ar marca o posibilă escaladare a tensiunilor comerciale dintre cele două blocuri, riscând să provoace un răspuns dur din partea Washingtonului. Luna trecută, Trump a amenințat cu impunerea unor taxe de 50% la metalele din Canada, după ce provincia Ontario anunțase intenția de a introduce o suprataxă la electricitatea exportată în SUA.

Pe lângă restricțiile de export, Bruxellesul ia în considerare și alte variante de represalii, printre care introducerea unor noi taxe vamale pentru produse americane și limitarea participării companiilor americane la achizițiile publice din UE.

Deocamdată, Comisia Europeană a evitat să comenteze oficial aceste opțiuni. Nu au fost oferite detalii privind sectoarele vizate sau tipurile de produse ce ar putea fi supuse restricțiilor, însă astfel de măsuri se aplică, de regulă, bunurilor esențiale, greu de înlocuit pentru cealaltă parte.

Negocierile dintre UE și SUA în vederea detensionării conflictului au înregistrat progrese minime. Totuși, după întâlnirea avută joi cu premierul italian Giorgia Meloni, Donald Trump s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu UE privind regimul tarifar. Meloni a exprimat la rândul său încrederea într-o relație solidă cu Washingtonul, descriind SUA drept un „partener de încredere”.

Potrivit surselor, liderii europeni speră că Meloni ar putea influența administrația Trump pentru a acorda echipei sale de negociatori un mandat mai clar în discuțiile comerciale.

În semn de bună-credință, Comisia Europeană a decis să suspende pentru 90 de zile aplicarea tarifelor de represalii deja convenite de statele membre, după ce SUA au impus luna trecută taxe de 25% la importurile de oțel, aluminiu, automobile și componente auto. La rândul său, Trump a anunțat suspendarea temporară a noilor tarife, cu excepția celor aplicate Chinei, pentru a permite desfășurarea negocierilor.

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, s-a deplasat luni la Washington pentru discuții cu secretarul american pentru comerț Howard Lutnick și cu reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer. Potrivit Bloomberg, Sefcovic nu a obținut o clarificare a poziției SUA și nici un semnal concret privind obiectivele Washingtonului.

În paralel, Bruxellesul lucrează deja la un plan de reacție în cazul în care cele 90 de zile de negocieri se încheie fără un acord. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat într-un interviu pentru Financial Times că printre opțiunile analizate se află și impunerea unor taxe pe marile companii digitale americane.

O eventuală escaladare care să depășească nivelul actual al conflictului tarifar ar necesita însă o decizie politică la nivelul statelor membre, înainte ca noi măsuri să fie implementate.

×
x close